Wat kunnen we doen om de gevolgen te beperken?
We kunnen de gevolgen van klimaatverandering op twee manieren beperken. We kunnen de oorzaak van klimaatverandering aanpakken door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Hiermee beperken we verdere klimaatverandering. Daarnaast kunnen we ons aanpassen aan klimaatverandering. Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen in de ruimtelijke inrichting.
Hoe kunnen we klimaatverandering beperken?
We kunnen klimaatverandering beperken door zo min mogelijk broeikasgassen uit te stoten. Dit noemen we ook wel klimaatmitigatie. Hieronder lees je welke afspraken zijn gemaakt om klimaatverandering te beperken en wat je zelf kunt doen.
Welke afspraken zijn gemaakt om klimaatverandering te beperken?
In 2015 heeft Nederland het VN-klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Met dit akkoord hebben bijna 200 landen afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 °C en te streven naar maximaal 1,5 °C. Volgens het zesde rapport van het IPCC moeten we binnen 10 jaar met drastische en grootschalige maatregelen komen om onder de 2⁰C opwarming te blijven. De uitstoot van broeikasgassen moet daarvoor veel sneller omlaag dan nu het geval is. Om de opwarming te beperken tot maximaal 1,5°C, moet de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 gehalveerd zijn en vanaf 2050 nul zijn. Daarbij is het goed om te beseffen dat een lagere uitstoot niet direct leidt tot minder opwarming: het duurt ongeveer 20 jaar voordat je het effect terugziet in de wereldwijde temperatuur. Naast dit VN-verdrag heeft de Nederlandse regering op 28 juni 2019 een klimaatakkoord gepresenteerd. Het doel hiervan is om de broeikasgassen in 2030 met 49 procent te verlagen ten opzichte van 1990.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt zelf ook maatregelen nemen om je invloed op het klimaat te verkleinen. Op de website van Milieu Centraal vind je allerlei tips waar je mee aan de slag kunt. Voorbeelden zijn:
- Neem vaker de fiets of de trein in plaats van de auto. En ga op stedentrip met de trein in plaats van met het vliegtuig.
- Verbruik zo min mogelijk energie. Isoleer bijvoorbeeld je huis en trek vaker een trui aan in plaats van je verwarming hoger te draaien. Je kunt ook je eigen schone energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen op je dak.
- Eet en drink bewust: eet minder vlees en koop zo veel mogelijk groente en fruit van het seizoen en van lokale afkomst.
- Koop minder kleding en spullen en ga er bewuster mee om. Deel, repareer en koop ze tweedehands.
Hoe kunnen we ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering?
Om grote risico’s en klimaatschade te voorkomen, moeten we ons aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Dat kan door onze bebouwde en landelijke gebieden klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Dat noemen we ook wel klimaatadaptatie. Iedereen kan daaraan bijdragen: overheden, bedrijven en inwoners.
Welke maatregelen kunnen overheden en bedrijven nemen?
In de kennisdossiers over Wateroverlast, Droogte, Hitte en Overstromingen lees je welke maatregelen we kunnen nemen om de gevolgen te beperken. Belangrijke maatregelen zijn bijvoorbeeld:
- Richt het watersysteem anders in zodat regenwater langer wordt vastgehouden. En creëer meer waterberging om een teveel aan regenwater op te vangen en te gebruiken tijdens periodes van droogte.
- Zorg voor meer groen en minder verharding. Deze maatregel helpt om wateroverlast, droogte en hitte te beperken. Voor hitte zijn daarnaast bomen erg belangrijk, omdat ze ook zorgen voor schaduw.
- Ontwikkel samen met zorginstellingen een hitteplan om kwetsbare personen tijdens hitte te beschermen. Door gedrag aan te passen en meer om te kijken naar wie kwetsbaar is, kunnen we hittestress voorkomen.
- Geef rivieren de ruimte om een overstroming te voorkomen. Zorg daarnaast voor goede voorbereiding om de gevolgen van een overstroming te beperken als het toch misgaat.
- Bouw klimaatbestendig en klimaatrobuust. Voorbeelden: leg een drempel hoger aan zodat water minder snel naar binnen kan stromen en zorg voor goede zonwering.
Op de pagina Maatregelen nemen vind je meer informatie over welke maatregelen je kunt nemen. Ook vind je hier hulpmiddelen om te bepalen welke maatregelen wanneer geschikt zijn en wat de kosten zijn. Daarnaast lees je hoe je maatregelen kunt meekoppelen met andere werkzaamheden of opgaven en waar je goede voorbeelden kunt vinden.
Wat kun je als inwoner doen?
Ook als inwoner kun je maatregelen nemen om gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan of te verminderen. Op de websites van Huisje Boompje Beter en Milieu Centraal vind je een overzicht van maatregelen die je zelf kunt nemen. Enkele voorbeelden van maatregelen zijn:
- Vervang tegels in je tuin door groen. Zo kan regenwater beter in de grond wegzakken en is de bodem beter bestand tegen droogte. Ook is een groene tuin veel koeler bij hitte.
- Leg een groen dak aan. Een groen dak vangt regenwater tijdelijk op, zorgt voor verkoeling en is goed voor de biodiversiteit.
- Koppel je regenpijp af van het riool en laat het schone water wegzakken in de bodem van je tuin. Ook kun je een regenton installeren om het regenwater tijdelijk op te slaan en later te gebruiken voor de planten in je tuin. Zo kun je water besparen tijdens droge periodes.
Voor sommige maatregelen kun je mogelijk subsidie ontvangen vanuit de gemeente, het waterschap of de provincie. Bekijk de Groenesubsidiewijzer van Milieu Centraal voor een actueel overzicht van beschikbare subsidies in jouw gemeente.