Mbo-opleidingen

Zoek je een mbo-opleiding die direct of indirect te maken heeft met klimaatadaptatie? Op deze pagina vind je een overzicht van opleidingen die interessant kunnen zijn.

Let op: dit overzicht is niet compleet. Mis je een opleiding in dit overzicht? Laat het ons weten, dan voegen we die toe!

Aarde en klimaat

Ben jij klaar om het verschil te maken en wil jij aan de slag met de oplossingen van morgen? Ben jij creatief en innovatief en wil jij bouwen aan een groenere wereld? Dan is Aarde en klimaat misschien wel een mooie opleiding voor jou. Tijdens deze opleiding werk je op een praktische manier aan een klimaatbestendige leefomgeving. Je leert tijdens de opleiding alles over water, de bodem, ecologie, klimaat, het lezen van kaarten en het inzetten van tekenprogramma’s.

Waar kun je deze opleiding volgen?

Je kunt deze opleiding volgen aan Aeres MBO Almere.

Adviseur duurzame leefomgeving

Minder afval, duurzame producten, gezondere eetpatronen en meer groen in de stad, zie jij dat als jouw missie? Neem dan eens een kijkje bij de opleiding adviseur duurzame leefomgeving. Tijdens de opleiding komen ecologie, biodiversiteit en circulaire economie aan bod. Daarnaast leer je over culturele verschillen, gezonde leefstijl en voeding. Ook duurzame energie- en waterbeheersing staan op het programma. Zo doe je de kennis op die je nodig hebt om projecten uit te denken en op te starten. Je leert met deze opleiding plannen en organiseren.

Waar kun je deze opleiding volgen?

Je kunt deze opleiding volgen aan de volgende instellingen:

Adviseur leefomgeving

Gaat naleving van milieuwetten jou aan het hart? Als adviseur leefomgeving zet jij je in voor schone lucht en schoon water. Je gaat na of burgers en bedrijven zich aan alle milieuwetten houden. Als ze dat niet doen, spreek je ze daarop aan.

Waar kun je deze opleiding volgen?

Je kunt deze opleiding volgen aan de volgende instellingen:

Leefbare stad en klimaat

Wil je aan de slag met het klimaat en een stad, dorp of platteland leefbaar maken door natuur in te zetten? De niveau-4 opleiding Leefbare stad en klimaat leid je op als opzichter en uitvoerder in de groene ruimte. De opleiding is breed van opzet. Aan het eind kies je uit één van de profielen Urban Green Development, Watermanagement, Hovenier of Groen, grond en infra.

Waar kun je deze opleiding volgen?

Je kunt deze opleiding volgen aan Yuverta mbo in Aalsmeer, Amsterdam, Dordrecht, Houten, Rijswijk of Rotterdam.

Onderzoeker leefomgeving

Als onderzoeker leefomgeving zet je je onder andere in voor een schone bodem en een gezonde luchtkwaliteit. Je neemt monsters, onderzoekt en analyseert. Zo draag jij bij aan een schonere wereld. Onderzoek en analyse staan centraal tijdens deze opleiding. Je leert hoe je monsters kunt nemen van bodem, water en lucht, en hoe je die monsters kunt onderzoeken. De resultaten komen in rapporten. Hoe je dat kunt aanpakken en welke onderdelen daarbij horen, leer je tijdens de opleiding. Je leert hoe je op basis van jouw rapporten adviesgesprekken kunt voeren om kwaliteitsverbetering voor elkaar te krijgen.

Waar kun je deze opleiding volgen?

Je kunt deze opleiding volgen aan de volgende instellingen:

Waterbouwer

We staan als land bekend om onze waterwerken. Het zijn de waterbouwers die daar dagelijks voor zorgen. Buiten, water en afwisseling, wie wil dat niet? Je leert hoe sluizen, dijken en waterkeringen worden gemaakt en je leert ze onderhouden. Je leert hoe je moet baggeren, afgraven en ophogen zodat waterbouwkundige constructies kunnen worden gemaakt. Er wordt veel met machines en gereedschappen gewerkt en tijdens je opleiding leer je daarmee werken. Je kunt deze opleiding volgen op niveau 2 of niveau 3. Niveau 3 heet ook wel Allround waterbouwer.

Waar kun je deze opleiding volgen?

Je kunt deze opleiding volgen aan de volgende instellingen:

Water- en groenbeheer

Nieuwsgierig naar hoe belangrijk water voor ons is? Dan is de opleiding Water- en groenbeheer iets voor jou! Je leert bijvoorbeeld hoe je overstromingen voorkomt, en hoe je beken, sloten of dijken onderhoudt.

Waar kun je deze opleiding volgen?

Je kunt deze opleiding volgen aan Yuverta mbo in Velp.