Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
De laatste paar jaar daalt de bodem in verschillende delen van het land veel sneller dan gedacht. Dat komt door de toenemende droogte. Door de bodemdaling komen huizen, leidingen, wegen en andere infrastructuur in gevaar.
De Klimaateffectatlas wordt de komende jaren vernieuwd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor opdracht gegeven aan Stichting CAS. Er komt een nieuwe website en de kaarten worden geüpdatet en uitgebreid. Bij de ontwikkeling van de kaarten zijn veel kennisinstellingen betrokken. Hieronder lees je waarom de atlas vernieuwd wordt en hoe je je kunt aanmelden voor de nieuwsflits.
In Brussel gebeurt momenteel veel op het gebied van klimaatadaptatie. De Europese Commissie bracht bijvoorbeeld onlangs een Blue Paper uit met daarin een raamwerk voor een ambitieuzere EU-klimaatadaptatiestrategie. Daarvoor zijn ook impact assessments uitgevoerd en heeft er een publieke consultatie plaatsgevonden. Het werk vertraagt niet door de coronacrisis. ‘In tegendeel: COVID-19 onderstreept de noodzaak van langetermijnmaatregelen die landen weerbaarder en veerkrachtiger maken’, zegt Willem Jan Goossen, beleidsadviseur internationale zaken bij het ministerie van IenW.
De provincie Zuid-Holland en vier regionale GGD’s organiseerden eind juli een online workshop getiteld ‘Hitteplan in één dag’. De workshop was bedoeld voor ambtenaren die aan de slag willen met het maken van een lokaal hitteplan. Het beschreef de processtappen, bood praktische handvatten en gaf ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. ‘De opkomst was verrassend groot’, aldus Inge Homberg van de provincie Zuid-Holland. De inhoud staat nu online; de aanpak kan andere regio’s inspiratie bieden.
In de heetste week van dit jaar, half augustus, overleden in Nederland circa 500 mensen meer dan normaal. Het CBS schrijft die extra doden toe aan de hittegolf. De oversterfte vond vooral plaats in verpleeghuizen: daar lag de sterfte 37 procent hoger dan gemiddeld in de weken ervoor. ‘Dat bericht heeft nog geen rimpel veroorzaakt in de pers en de politiek’, reageert Madeleen Helmer, projectleider Klimaatadaptatie bij het Klimaatverbond Nederland. ‘Onbegrijpelijk, want het gaat om vermijdbare sterfte.’
In Nederland is er een schat aan kennis beschikbaar over onze bodem en ondergrond. Alleen wordt deze kennis nog te weinig gebruikt bij plannen, beleid en ontwerpen op het gebied van klimaatadaptie en -mitigatie. Daar probeert het consortium van het project DNA van de stad en omgeving verandering in te brengen.
Hoe stimuleer je bewoners om klimaatadaptieve maatregelen te nemen in en om hun woning? Het lectoraat ‘Psychologie voor een duurzame stad’ van de Hogeschool van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar deze vraag in het project Samen naar een klimaatbestendige omgeving.
Afgelopen jaar heeft een groep wetenschappers van de VU samen met het KNMI en Achmea onderzoek gedaan naar hagelschade. Daarmee willen ze meer inzicht krijgen in de financiële risico’s van hagelbuien. Dit onderzoek is nu verschenen.
In de week van 10 tot en met 16 augustus stierven er zo'n 400 mensen meer dan normaal als gevolg van de hittegolf. Dat meldt het CBS. Driekwart van de mensen die overleden, was boven de tachtig.
Heb je een innovatief product, een vernieuwend project of een innovatieve dienst op het gebied van waterbeheer of riolering? Doe dan mee met de RIONED-innovatieprijs 2021 en stuur je idee uiterlijk 5 oktober 2020 op.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 43
- ...
- 85
- volgende pagina
Sociale media
