Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
In de zomer van 2019 werd het hitterecord met maar liefst 2 graden verbroken. Nederland maakte de heetste week ooit mee. Veel mensen bezochten de spoedeisende hulp met verschijnselen van hittestress. Vooral de groep thuiswonende, eenzame 75-plussers is kwetsbaar tijdens een hitteperiode . Hoe maken we bestaande woningen hittebestendig? Deskundigen probeerden antwoorden te vinden op deze vraag tijdens een verkennend gesprek op 14 januari.
We krijgen de komende jaren vaker en heviger te maken met hitte. Hoeveel extra mensen zullen daardoor sterven? Welke factoren zijn daarbij van belang en kunnen we onderscheid maken tussen verschillende hitte-events? Adviesbureau HKV onderzocht het, in samenwerking met het CBS en in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De uitkomsten staan in het nieuwe rapport Data-analyse sterfte bij hitte, dat eind december verscheen.
In december 2016 is de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) aangeboden aan het kabinet. De NAS brengt de klimaatrisico’s voor Nederland in beeld, voor alle sectoren. De werkzaamheden van de afgelopen jaren richtten zich vooral op sectoren en klimaateffecten waarvoor nog weinig beleid is ontwikkeld. Met het rapport ‘Nationaal perspectief klimaatadaptatie’ blikt het Programmateam NAS terug op wat er tot nu toe bereikt is, en biedt het perspectief voor de toekomst.
Het is maart en de meteorologische winter van 2019-2020 is dus voorbij. Maar echt winterweer is het niet geweest. Een wat koude nacht na kerst en een paar sneeuwvlokken in het noorden van het land, meer was het niet. De temperatuur kwam overdag nauwelijks onder nul en de gemiddelde temperatuur van deze meteorologische winter komt uit op 6,4 graden.
Op woensdag 18 maart 2020 is het weer Nationale Boomfeestdag. Daarom heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag in januari een brief gestuurd naar alle Nederlandse gemeenten met daarin de oproep om op die dag bomen bij basisscholen te planten. Bijzonder was dat er bij de brief een kaart zat waarop stond hoe groen de omgeving was van alle basisscholen in de gemeente.
Heel Europa krijgt in de komende decennia te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Welke effecten kunnen we verwachten in de verschillende delen van Europa? Het Europees Milieuagentschap (EEA) legde projecties naast elkaar en maakte overkoepelende ‘Story Maps’ die laten zien wat er kan gebeuren in ons deel van Europa, maar ook bijvoorbeeld in Centraal-Europa, het Iberisch Schiereiland, Scandinavië en Venetië.
Het Living Lab Klimaatadaptatie Dordrecht werkt sinds 2017 aan kansrijke manieren om het Eiland van Dordrecht klimaatbestendiger te maken. Dat gebeurt in vier pilots, ondersteund door IenW. Het doel daarvan is niet alleen het ontwikkelen van creatieve ideeën of aantonen dat een bepaald idee werkelijk uitvoerbaar is. Het doel is ook de resultaten van de pilots breder toe te passen en in de gehele organisatie te laten doorwerken. In februari verscheen het eindrapport met resultaten: Pilots en hun doorwerking.
Platform31 wil woningcorporaties stimuleren om hun woningen te verduurzamen en heeft daarom het project ‘Verduurzaming Corporatiewoningen’ opgezet. Daarvoor zoekt het platform naar duurzame renovatieprojecten van sociale huurwoningen, waarin maatregelen zijn genomen op het gebied van klimaatadaptatie, energie en circulariteit.
Dit voorjaar start een nieuwe ronde van het pilotproject ‘Financiële prikkels voor klimaatadaptatie’. Er is ruimte voor vijf nieuwe pilots. De uiterste aanmeldingsdatum is 18 maart 2020.
Wateroverlast, tuinaanpak, biodiversiteit: het kwam allemaal aan bod tijdens de regionale bijeenkomst ‘Samen de handen uit de mouwen’ voor tuinprofessionals op donderdagavond 30 januari 2020. Op het Bouw & Infra Park in Harderwijk gingen hoveniers, stratenmakers, gemeenten en tuinvrijwilligers met elkaar in gesprek over een klimaatvriendelijke regio.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 47
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
