Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Decentrale overheden kunnen vanaf 1 januari 2021 gebruikmaken van de Impulsregeling klimaatadaptatie. Ze kunnen een rijksbijdrage krijgen voor het versneld uitvoeren van adaptatiemaatregelen, het uitbreiden van al geplande ruimtelijke maatregelen met een adaptatiecomponent of het oppakken van nieuwe adaptatiemaatregelen.
Ook voor bedrijventerreinen zijn klimaatadaptatie en vergroening grote opgaven. Veel partijen zoeken nog naar een aanpak. Samen Klimaatbestendig en Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) willen deze opgaven op bedrijventerreinen versnellen. Dat doen ze door initiatieven te bundelen op een kennisplatform en partijen samen te brengen. Freya Macke, Karin Maatje en Rogier van Aaken vormen samen met zo’n zeven anderen de werkgroep die hier uitvoering aan geeft.
In de Regenboogbuurt in Almere Buiten daalt de bodem op meerdere plaatsen. De buurt is mede daardoor toe aan groot onderhoud. De gemeente ziet dit als een kans en koppelt het onderhoud aan ambities die de stad toekomstbestendig maken. Het project is als 250ste voorbeeld op het Kennisportaal geplaatst.
Wil je vanuit huis meer leren over klimaatadaptatie? Dat kan! Via online MOOCs kun je gratis onderwijs volgen. Er zijn verschillende MOOCs beschikbaar over klimaatadaptatie.
Op sommige plekken in een gemeente is het consequent een paar graden warmer dan elders. Een hittekaart toont deze gebieden, maar laat niet zien waar hitte een probleem vormt voor kwetsbare en eenzame ouderen. Dat was de aanleiding voor het inrichten van een proeftuin hitte en gezondheid. Een aanpak op wijkniveau blijkt effectief, omdat deze goed aansluit op de werkwijze van gemeenten.
Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) onderzoekt met welke uitdagingen en mogelijkheden overheden te maken hebben bij klimaatadaptatie. Werk je bij een lokale of regionale overheid aan klimaatadaptatie? Dan kun je jouw ervaringen delen via een enquête.
Op 1 april begint het droogteseizoen 2020. Ieder jaar brengt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in deze periode een startbericht uit.
Om te stimuleren dat gemeenten, woningcorporaties, burgers en ondernemers hun omgeving gaan vergroenen, heeft de provincie Gelderland drie brochures ontwikkeld. Hierin staat met welke maatregelen je woonwijken, winkelcentra en bedrijventerreinen kunt vergroenen.
Sinds 2008 werkt de coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers aan 70 natuurlijke klimaatbuffers. Hun missie is dat natuurlijke klimaatbuffers in 2022 een vanzelfsprekende oplossing zijn geworden. Wageningen Environmental Research (WENR) heeft een tussentijdse evaluatie geschreven over deze ‘natuurlijke klimaatbuffers’. Wat zijn natuurlijke klimaatbuffers en wat staat er in de evaluatie?
Op 5 maart is er een nieuwe editie uitgekomen van het tijdschrift Het Waterschap. Het thema van deze editie is watertekort. Want dat is de nieuwe uitdaging in Nederland: hoe kunnen we water beter opslaan en verdelen voor droge periodes?
- vorige pagina
- 1
- ...
- 46
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
