Klimaatadaptief bouwen staat steeds meer op het netvlies van overheden en bedrijven. Drie jaar geleden maakte provincie Zuid-Holland een sprong voorwaarts met het Convenant Klimaatadaptief Bouwen. Hoe staat het daar nu mee, en hoe ver zijn de andere regio’s? Een gesprek met Sander van der Wal van adviesbureau &Flux.
De overstromingen als gevolg van de hevige regenval op 13 en 14 juli van dit jaar, leidden tot veel schade in Limburg. Onderzoeken over de oorzaken en gevolgen zijn in volle gang. Wat betekent de watersnood in Limburg voor het huidige beleid? “De vraag is of de stresstesten nog wel maatgevend zijn.”
De hevige neerslag in combinatie met het extreem hoge water in juli leidde tot een ramp in Duitsland en België. In Nederland vielen geen slachtoffers, maar in Limburg was de schade enorm. Wat zegt dit over de toekomst? Moeten we rekening houden met meer van dit soort gebeurtenissen? Hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? Een breed consortium van kennisinstellingen heeft een eerste analyse gemaakt van de oorzaken en gevolgen. De resultaten zijn vanaf vandaag openbaar.
Op maandag 6 september is het hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) geopend: het Floating Office Rotterdam. Dit kantoor in de Rotterdamse Rijnhaven is het grootste drijvende kantoor ter wereld. Het is daarnaast helemaal energieneutraal en zelfvoorzienend. Ook is het gebouwd van gerecycled materiaal.
In april 2020 is er een proefstrook met twee groene parkeervakken aangelegd op de Overtoom in Amsterdam-West. Hiermee wilde het stadsdeel de buurt wat regenbestendiger, mooier en prettiger maken. Hoe staat het er nu voor met deze parkeervakken? Helpen ze ook echt tegen wateroverlast?
Een nieuw rapport van Deltares laat zien hoe je de natuurlijke eigenschappen van rivieren kunt gebruiken om ze op een duurzame manier bestendig te maken tegen overstromingen. Op veel plekken in Nederland en Europa kan dat economisch aantrekkelijker zijn dan te kiezen voor traditionele technische oplossingen.
De Universiteit Utrecht heeft onderzocht waar kansen en uitdagingen liggen bij de uitvoering van adaptatiemaatregelen. Het document ‘Op weg naar een handreiking voor de implementatie van klimaatadaptatie’ geeft daar een overzicht van. Ook presenteren de onderzoekers daarin tien aanbevelingen voor gemeenten. Het onderzoek is gebaseerd op literatuurstudie en analyse van gesprekken en interviews over ervaringen in vijf Utrechtse uitvoeringsprojecten.
Als de tuinen van inwoners vol tegels blijven liggen, kom je als gemeente niet erg ver met je ambitie om te vergroenen. Maar hoe krijg je inwoners zover dat ze hun tegels vervangen door groen? Wageningen University & Research en Hogeschool Van Hall Larenstein hebben een theoretisch model opgesteld dat gebruikt kan worden voor het verbeteren en evalueren van vergroeningsacties die gebaseerd zijn op gedragsverandering. Het model hebben ze getest op projecten van Stichting Steenbreek.
Op bedrijventerreinen liggen veel kansen voor klimaatadaptatie. Werk jij op een bedrijventerrein en wil je het klimaatadaptief gaan inrichten? Of wil je als gemeente aan de slag om een bedrijventerrein te verduurzamen? Neem dan eens een kijkje in het nieuwe kennisdossier Groenblauwe bedrijventerreinen. Dit dossier kan je bijvoorbeeld op weg helpen als je aan de slag wilt, maar nog niet weet hoe. Of als je wilt weten hoe je klimaatadaptatie op bedrijventerreinen kunt koppelen aan andere duurzaamheidsthema’s.
Regio Utrecht kreeg in 2019 een financiële bijdrage voor het uitvoeren van vijf projecten gericht op de aanpak van wateroverlast, hittestress, droogte en de gevolgen van overstromingen. Voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen bracht onlangs een bezoek aan de regio en opende een klimaatadaptieve proeftuin in Houten.