Hoe zorg je ervoor dat je gemeente hittebestendig is? Het onderzoek De Hittebestendige Stad heeft drie richtlijnen opgesteld die gemeenten kunnen gebruiken om de openbare ruimte hittebestendig in te richten. In het Praktijkonderzoek Hitte zijn deze drie richtlijnen verder uitgewerkt en concreter gemaakt, zodat gemeenten ermee aan de slag kunnen.
Bij renovaties en bouwprojecten besteden woningcorporaties al veel aandacht aan energiebesparing. Het zou mooi zijn als ze daarnaast ook klimaatadaptatie en circulariteit steeds meer gaan toepassen. Dat gebeurt nu nog weinig, blijkt uit het onderzoek ‘Verduurzaming corporatiewoningen’ van Platform31. Omdat woningcorporaties ongeveer 30% van de totale woningvoorraad bezitten, ligt hier een enorme kans.
In heel Nederland zijn overheden bezig met het uitvoeren van klimaat-stresstesten. Vanaf nu kun je op een monitorkaart zien welke stresstesten er in Nederland zijn uitgevoerd. Ontbrekende stresstesten kunnen gemakkelijk worden toegevoegd.
Op 25 januari 2021 vindt de Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 plaats, een online conferentie over hoe we de aarde klimaatbestendiger maken. De Nederlandse overheid organiseert deze internationale conferentie in nauwe samenwerking met het Global Center on Adaptation. In aanloop naar deze dag vond op donderdag 22 oktober de reeks webinars ‘Op weg naar CAS’ plaats. In de webinars was veel aandacht voor Nature-Based Solutions. Heb je webinars gemist? Geen nood: je kunt ze allemaal terugkijken!
Op 22 oktober 2020 is de handleiding De Levende Openbare Ruimte van branchevereniging VHG verschenen. Deze handleiding gaat over groen in de openbare ruimte. Hoe ontwerp je groene, openbare ruimtes? En waar let je op bij de aanleg en het beheer van zo’n ‘levende’ openbare ruimte?
Vanaf 1 januari 2021 kunnen gemeenten, provincies en waterschappen gebruikmaken van de Tijdelijke impulsregeling klimaatadaptatie 2021-2027. Via die regeling kunnen ze een bijdrage van het Rijk krijgen voor klimaatadaptatiemaatregelen. Deze regeling is eind oktober gepubliceerd in de Staatscourant.
Drie op de vier Nederlanders vinden dat ze zelf iets moeten doen om wateroverlast en watertekort te voorkomen. En iets meer dan de helft doet dat ook al. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Unie van Waterschappen heeft laten uitvoeren onder ruim duizend Nederlanders.
Als gemeente kun je bewoners stimuleren om hun tuin te vergroenen met financiële prikkels, zoals subsidies of kortingen. Maar werken financiële prikkels ook echt? Wanneer wel en wanneer niet? Om daarover feitelijke kennis te verzamelen hebben het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en andere overheden samen een onderzoek laten uitvoeren in pilotgemeenten van de Alliantie Financiële Prikkels. Hieronder lees je meer over dit onderzoek en de belangrijkste resultaten.
Kennisinstituten, ingenieursbureaus, toeleveranciers en eindgebruikers hebben samen onderzoek gedaan naar de Urban Waterbuffer. Met de Urban Waterbuffer kunnen steden regenwater ondergronds opslaan en later weer terugwinnen als er tijdens een droge periode tekort is aan water. Na drie jaar ligt er nu een eindrapport met de resultaten.
In de zomer kunnen veel bestaande woningen zo warm worden dat mensen er last van krijgen. Toch is er weinig bekend over de behoefte van mensen om hun woningen tijdens warme periodes te koelen. Onderzoekers van Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam hebben daarom ’s zomers de binnentemperatuur gemeten van verschillende stadswoningen en bewoners gevraagd bij te houden wat ze deden om hun woning koeler te maken.