Bestuurskundigen van de Erasmus School hebben onderzoek gedaan naar Amsterdam Rainproof en Water Sensitive Rotterdam. Dit zijn kleine en flexibele organisaties die zich met waterbeheer bezighouden door verschillende partijen bij elkaar te brengen en nieuwe netwerken te creëren. Met behulp van de resultaten hebben de onderzoekers een routekaart ontwikkeld met tien lessen over succesfactoren en barrières. Deze routekaart laat zien wat overheden kunnen doen om samen met andere partijen de stad mooier en klimaatbestendiger te maken.
Weather Impact werkt samen met het KNMI en Hydrologic aan de ontwikkeling van een beter waarschuwingssysteem voor extreme neerslag. Het doel van dit waarschuwingssysteem is om tijdig te kunnen voorspellen waar en wanneer piekbuien precies vallen, zodat je op tijd maatregelen kunt nemen.
Op 11 september 2020 heeft het kabinet de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) naar de Tweede Kamer gestuurd. Hiermee geeft het kabinet richting aan de grote opgaven waar onze fysieke leefomgeving voor staat. We staan voor de opgave om ons aan te passen aan het veranderende klimaat. Maar we moeten bijvoorbeeld ook 1 miljoen nieuwe woningen bouwen. Verder hebben we ruimte nodig om duurzame energie op te wekken, willen we een circulaire economie ontwikkelen en omschakelen naar kringlooplandbouw. En dat alles met zorg voor een gezonde bodem, schoon water, behoud van biodiversiteit en een aantrekkelijke leefomgeving.
Op Prinsjesdag heeft het kabinet het Deltaprogramma 2021 aangeboden aan de Tweede Kamer. Dat deed minister Cora van Nieuwenhuizen namens deltacommissaris Peter Glas. In het Deltaprogramma 2021 doet Glas de oproep om de koers te versnellen en intensiveren. Bijzonder aan dit Deltaprogramma is verder dat hier de uitkomsten in staan van de eerste zesjaarlijkse herijking. Op basis daarvan doet de deltacommissaris voorstellen voor aangepaste deltabeslissingen en voorkeursstrategieën. Het is aan het volgende kabinet om de adviezen van de deltacommissaris op te volgen.
Op donderdag 17 september presenteert het consortium van het project De Infiltrerende Stad in een webinar zijn onderzoeksresultaten.
De podcastserie Over Water & Klimaat van het Deltaprogramma is begonnen aan haar tweede seizoen. Je kunt nu de eerste aflevering van seizoen 2 beluisteren, via een podcast-app of via deltacommissaris.nl/podcast. De komende maanden verschijnt er eens in de twee weken een nieuwe aflevering. Hieronder vertellen we waar de eerste aflevering over gaat en geven we een overzichtje van de volgende afleveringen.
De laatste paar jaar daalt de bodem in verschillende delen van het land veel sneller dan gedacht. Dat komt door de toenemende droogte. Door de bodemdaling komen huizen, leidingen, wegen en andere infrastructuur in gevaar.
De Klimaateffectatlas wordt de komende jaren vernieuwd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft hiervoor opdracht gegeven aan Stichting CAS. Er komt een nieuwe website en de kaarten worden geüpdatet en uitgebreid. Bij de ontwikkeling van de kaarten zijn veel kennisinstellingen betrokken. Hieronder lees je waarom de atlas vernieuwd wordt en hoe je je kunt aanmelden voor de nieuwsflits.
In Brussel gebeurt momenteel veel op het gebied van klimaatadaptatie. De Europese Commissie bracht bijvoorbeeld onlangs een Blue Paper uit met daarin een raamwerk voor een ambitieuzere EU-klimaatadaptatiestrategie. Daarvoor zijn ook impact assessments uitgevoerd en heeft er een publieke consultatie plaatsgevonden. Het werk vertraagt niet door de coronacrisis. ‘In tegendeel: COVID-19 onderstreept de noodzaak van langetermijnmaatregelen die landen weerbaarder en veerkrachtiger maken’, zegt Willem Jan Goossen, beleidsadviseur internationale zaken bij het ministerie van IenW.
De provincie Zuid-Holland en vier regionale GGD’s organiseerden eind juli een online workshop getiteld ‘Hitteplan in één dag’. De workshop was bedoeld voor ambtenaren die aan de slag willen met het maken van een lokaal hitteplan. Het beschreef de processtappen, bood praktische handvatten en gaf ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. ‘De opkomst was verrassend groot’, aldus Inge Homberg van de provincie Zuid-Holland. De inhoud staat nu online; de aanpak kan andere regio’s inspiratie bieden.