In de heetste week van dit jaar, half augustus, overleden in Nederland circa 500 mensen meer dan normaal. Het CBS schrijft die extra doden toe aan de hittegolf. De oversterfte vond vooral plaats in verpleeghuizen: daar lag de sterfte 37 procent hoger dan gemiddeld in de weken ervoor. ‘Dat bericht heeft nog geen rimpel veroorzaakt in de pers en de politiek’, reageert Madeleen Helmer, projectleider Klimaatadaptatie bij het Klimaatverbond Nederland. ‘Onbegrijpelijk, want het gaat om vermijdbare sterfte.’
In Nederland is er een schat aan kennis beschikbaar over onze bodem en ondergrond. Alleen wordt deze kennis nog te weinig gebruikt bij plannen, beleid en ontwerpen op het gebied van klimaatadaptie en -mitigatie. Daar probeert het consortium van het project DNA van de stad en omgeving verandering in te brengen.
Hoe stimuleer je bewoners om klimaatadaptieve maatregelen te nemen in en om hun woning? Het lectoraat ‘Psychologie voor een duurzame stad’ van de Hogeschool van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar deze vraag in het project Samen naar een klimaatbestendige omgeving.
Afgelopen jaar heeft een groep wetenschappers van de VU samen met het KNMI en Achmea onderzoek gedaan naar hagelschade. Daarmee willen ze meer inzicht krijgen in de financiële risico’s van hagelbuien. Dit onderzoek is nu verschenen.
In de week van 10 tot en met 16 augustus stierven er zo'n 400 mensen meer dan normaal als gevolg van de hittegolf. Dat meldt het CBS. Driekwart van de mensen die overleden, was boven de tachtig.
Heb je een innovatief product, een vernieuwend project of een innovatieve dienst op het gebied van waterbeheer of riolering? Doe dan mee met de RIONED-innovatieprijs 2021 en stuur je idee uiterlijk 5 oktober 2020 op.
Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling. Hoe meer bomen, hoe minder warm! Wil je weten hoeveel bomen er in jouw gemeente staan? Zoek het op met de bomenkaart!
Een koel huis tijdens een hittegolf als deze: dat wil iedereen wel. Maar veel woningen in Nederland warmen tijdens een hittegolf erg op. Het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA) wil daar verandering in brengen. Met de intentieverklaring ‘klimaatverandering en koeling gebouwen’ zet zij zich ervoor in dat de standaarden voor het ontwerp van gebouwen rekening gaan houden met warmere zomers en de groeiende behoefte aan koeling.
Gemeenten hebben een belangrijke rol bij het aanpakken van het hitteprobleem. Wat doen gemeenten er nu al aan? Samen Klimaatbestendig, TAUW en Klimaatverbond Nederland hebben afgelopen juni een enquête gehouden onder 155 gemeenten.
Ontharden, sponswerking en infiltratie. Ben je een klimaatadaptatieprofessional? Dan weet je vast wat deze woorden betekenen. Maar voor veel mensen zijn dat moeilijke woorden. Het Hoogheemraadschap van Delfland verzamelde moeilijke klimaatwoorden en bedacht een makkelijke uitleg.