De afdeling Klimaat Actie van de Europese Commissie (DG CLIMA), werkt aan een nieuwe adaptatiestrategie voor Europa. DG CLIMA vindt het belangrijk dat de ideeën van verschillende partijen een plek krijgen in de strategie. Daarom nodigt DG CLIMA alle Europese burgers en organisaties uit om hun ideeën te delen via een enquête.
In mei 2020 verscheen het rapport De staat van Ons Water. Daarin staat alles wat er in 2019 gebeurd is op het gebied van waterbeleid in Nederland. Klimaatverandering speelt hierbij een grote rol. Door het veranderde klimaat zullen er bijvoorbeeld vaker periodes van droogte zijn. Nederland moet zich daarop voorbereiden.
Verzekeringsmaatschappij Achmea heeft in haar tweede Klimaatadaptatiemonitor onderzoek gedaan naar de klimaatbestendigheid van woningen in Nederland. Zij wilde weten hoe groot de kennis van Nederlanders is over dit onderwerp. Hoe kijken mensen hiertegen aan? En hebben zij al maatregelen getroffen om overlast te voorkomen? Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ondervraagden zich weinig tot geen zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering voor hun woning.
Het Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie wordt bijna dagelijks geactualiseerd. Dit najaar gaan we aan de slag om dit kennisportaal op een aantal punten te verbeteren. Dat kunnen inhoudelijke verbeteringen zijn over een bepaald onderwerp. Maar het kunnen ook technische verbeteringen zijn, zoals een makkelijkere navigatie. Maak je veel gebruik van dit kennisportaal? Dan kun je ons helpen door feedback te geven.
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, bezocht de gemeenten Dordrecht, Eindhoven en Horst aan de Maas. Deze gemeenten krijgen steun van het ministerie voor het uitvoeren van klimaatadaptatie-pilots. Binnenkort bezoekt Van Nieuwenhuizen Enschede en de provincie Gelderland.
In Nederland vallen steeds vaker extreme buien. Deze buien veroorzaken steeds meer schade aan woningen: in drie jaar tijd is het aantal gemelde schades door wateroverlast met 77 procent gestegen. Daarnaast is het aantal schades door storm in die drie jaar zelfs ruim verdubbeld.
Dit is de derde zomer op rij dat we te maken hebben met een lange periode van droogte. Dat betekent voor boeren een verbod op beregening en een risico op mislukte oogsten. Boeren op Texel zijn daarom het pilotproject ‘Zoete Toekomst Texel’ gestart, waarmee ze het droogteprobleem willen oplossen. Met dit project kunnen de boeren op grote schaal regenwater opslaan in twee gigantische ondergrondse opslagsystemen.
Op donderdag 25 juni, de eerste tropische dag van het jaar, was er een webinar over hittestress in coronatijd: Hitte in tijden van corona, hoe beschermen we onze ouderen? Het webinar werd georganiseerd door Alles is Gezondheid, Een tegen eenzaamheid, Rode Kruis, RIVM en Klimaatverbond Nederland. Je kunt het webinar terugkijken via onderstaande video.
Op maandag 22 juni organiseerde Climate Adaptation Services een webinar over de nieuwe hitte- en overstromingskaarten in de Klimaateffectatlas. Experts van Witteveen+Bos, Waternet en Rijkswaterstaat gaven een toelichting op de gevoelstemperatuurkaart en de kansenkaart gevolgbeperking.
Ook in coronatijd is het belangrijk dat we doorgaan met de risicodialogen. Maar hoe dan? Hoe voer je een effectieve risicodialoog zonder elkaar fysiek te ontmoeten? De podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan? De digitale risicodialogen’ van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie geeft antwoord. Aflevering 5 is nu te beluisteren.