Ook in coronatijd is het belangrijk dat we doorgaan met de risicodialogen. Maar hoe dan? Hoe voer je een effectieve risicodialoog zonder elkaar fysiek te ontmoeten? De podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan? De digitale risicodialogen’ van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie geeft antwoord. Aflevering 4 is nu te beluisteren.
Heb jij ervaring met het afkoppelen van regenwater en wil je bijdragen aan het onderzoek naar de beste afkoppelstrategie? Doe dan mee met de Afkoppelsprint!
Hitte vormt een groot risico voor de gezondheid van kwetsbare mensen. Een grote groep die extra kwetsbaar is voor hitte zijn eenzame ouderen. Daarom hebben adviesbureau TAUW, Klimaatverbond Nederland en Climate Adaptation Services (CAS) een hitte- en eenzaamheidskaart ontwikkeld. Daarop kun je in één oogopslag zien in welke wijken eenzame ouderen meer risico lopen bij hitte. Handig om te zien waar je deze zomer al in actie moet komen!
Werk je voor de overheid en wil je een gebied klimaatadaptief inrichten of ergens bijvoorbeeld klimaatrobuuste woningen bouwen? Dan kan de leidraad ‘Klimaatadaptatie in aanbestedingen en contracten’ van Tauw je helpen om klimaatadaptatie optimaal te borgen in de aanbestedingsprocedure.
Bedrijventerreinen vergroenen biedt veel kansen op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie. In de brochure Bedrijventerreinen & Biodiversiteit lees je waarom. Ook vind je er een stappenplan dat je op weg helpt als je zelf een bedrijventerrein wilt vergroenen.
Provincies hebben een verbindende rol in klimaatadaptatie. Zij voeren de regie op grote vraagstukken zoals de energietransitie, woningbouw en regionale ruimtelijke inrichting. Op 11 mei verscheen een position paper waarin de provincies hun kijk op die rol geven. De provincie Utrecht bracht al een Programma Klimaatadapatie naar buiten en legt dit voor aan Provinciale Staten.
Op 2 juni vond een creatieve sessie plaats over het voeren van digitale (risico)dialogen. De bijeenkomst was georganiseerd door het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie, samen met de Directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een creatieve sessie over digitale (risico)dialogen. Vijftien professionals van gemeenten, provincies, waterschappen, adviesbureaus en het Rijk, afkomstig uit verschillende vakgebieden, wisselden ervaringen uit.
Decentrale overheden kunnen vanaf 1 januari 2021 gebruikmaken van de Impulsregeling klimaatadaptatie. De partijen in een werkregio dienen samen een investeringsvoorstel in bij het Rijk. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt nu aan de invulling van de ministeriële regeling en verzoekt werkregio’s informatie over de samenstelling door te geven.
Ben je benieuwd wat de (toekomstige) dreigingen zijn van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte in jouw gebied? De Klimaateffectatlas geeft je een eerste indruk. Onlangs kreeg de atlas een update. Hij bevat nieuwe informatie over hitte en een uitgebreide kansenkaart voor de gevolgbeperking van overstromingen.
Ook in coronatijd is het belangrijk dat we doorgaan met de risicodialogen. Maar hoe dan? Hoe voer je een effectieve risicodialoog zonder elkaar fysiek te ontmoeten? De podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan? De digitale risicodialogen’ van het Kennisportaal Ruimtelijke adaptatie biedt inspirerende voorbeelden en laat mensen aan het woord die ervaring hebben met digitale dialogen.