De Global Commission on Adaptation (GCA), waartoe Nederland het initiatief heeft genomen, vraagt extra aandacht voor het belang van klimaatadaptatie tijdens de VN-klimaattop (COP24) in Polen. De GCA stimuleert partijen op alle niveaus om volop aan de gang te gaan met klimaatadaptatie. Nederland draagt bij via ‘klimaatdiplomatie’.
Welke gemeente, provincie of waterschap wil zijn klimaat-/ruimtelijke adaptatieproject laten zien aan professionals uit andere delen van Nederland? We zijn op zoek naar lopende of afgeronde projecten in stedelijk en landelijk gebied voor de Projectentournee van Klimaatbestendige Stad (KBS), een onderzoekslijn van het NKWK (Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat. De Projectentournee is een serie van projectbezoeken, gericht op kennisuitwisseling tussen ervaringsdeskundigen op het gebied van adaptatieprojecten en mensen die ervan willen leren. In combinatie met verschillende themasessies vormt een projectbezoek een inspirerend en dagvullend programma.
Op 13 november bracht Deltacommissaris Wim Kuijken een bezoek aan Zeeland. Dit was zijn laatste werkbezoek in deze functie. Zijn opvolger Peter Glas zal de werkbezoeken vanaf 1 januari 2019 voortzetten. De werkbezoeken blijven onverminderd belangrijk, aldus de Staf Deltacommissaris. In 2019 krijgen alle 40 werkregio’s bezoek.
Gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk tekenden op 20 november het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie. In totaal komt maximaal 600 miljoen euro beschikbaar om Nederland weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarvan heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat 20 miljoen euro beschikbaar gesteld, verdeeld over 2019 en 2020, om lokale en regionale overheden te helpen bij het ontwikkelen en opstarten van uitvoeringsagenda’s.
De zomer van 2018 was zeer droog en de droogte houdt nog altijd aan. De afvoer van de Rijn is zeer laag en de grondwaterstanden in grote delen van Oost en Zuid Nederland zijn veel lager dan gebruikelijk. Analyses met het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI) tonen aan dat na een natte winter de grondwaterstanden in het voorjaar van 2019 nog steeds laag zullen zijn op de hoge zandgronden. Het risico op watertekorten zal daardoor in 2019 hoger zijn dan gemiddeld.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lanceert de 'NAS-adaptatietool'. Dit is een online hulpmiddel om in drie stappen de gevolgen en mogelijke impact van klimaatverandering in beeld te brengen. De adaptatietool is gemaakt voor ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten uit verschillende sectoren: van landbouw tot recreatie tot ICT.
Het is nog steeds droog in Nederland. Te droog. De sporadische buien brengen geen verbetering. Wat betekent dat? De stand van zaken.
Een temperatuurstijging van meer dan twee graden heeft grote impact op Europa. Dat blijkt uit een gedetailleerde studie door de Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie. De studie bevestigt hiermee het belang van klimaatadaptatie.
Overheden op alle niveaus maken de komende jaren in totaal 600 miljoen euro beschikbaar om Nederland weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Gemeenten, waterschappen, provincies en Rijk tekenden daarvoor op 20 november het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie.
Op 18 oktober 2018 brachten voorzitter Stefan Kuks en secretaris Sofie Stolwijk van de Stuurgroep Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) een werkbezoek aan de werkregio Twents Waternet. Ook waren er diverse medewerkers van het programmateam RA en van het waterschap Vechtstromen. De groep bezocht Enschede en de Duitse stad Münster.