Op 30 oktober bracht deltacommissaris Wim Kuijken een werkbezoek aan het Land van Cuijk. In deze regio werken vijf gemeenten samen met het waterschap en de provincie om zich voor te bereiden op wateroverlast, droogte, hitte en een overstroming. Een koploper op het gebied van klimaatadaptatie.
De totale kosten om Nederlandse steden te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering bedragen 42 tot 83 miljard Euro. Dat blijkt uit een studie van ingenieursadviesbureau Sweco. Het bureau berekende ook de verwachte schade als gevolg van extreme weersomstandigheden. Als er geen maatregelen worden genomen bedraagt de schade in 2050 36 tot 62 miljard Euro.
Vorige week publiceerde kenniscentrum STOWA het rapport ‘Verder met meerlaagsveiligheid’. Dit rapport bundelt leerervaringen en geeft een overzicht van de beschikbare instrumenten op het gebied van meerlaagsveiligheid.
Het Deltaprogramma stelt dat klimaatadaptatie in 2020 in beleid moet zijn verankerd. In de praktijk worstelen zowel gemeenten als uitvoerende partijen met het concreet maken van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. Bouwend Nederland onderzocht hierom de visie van gemeenten op klimaatadaptatie in het gebouwd gebied.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft Peter Glas benoemd tot deltacommissaris, de regeringscommissaris voor het Deltaprogramma. Hij volgt hiermee per 1 januari 2019 Wim Kuijken op die eind van dit jaar met pensioen gaat.
De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in haar laatste rapport, dat in oktober 2018 verscheen.
De City Deal Klimaatadapatie is ruim twee jaar onderweg. In het tijdschrift ‘Het klimaat in 10 steden’ maken de – inmiddels 35 – partners de balans op. Uiteraard kijken ze ook vooruit. Waar zetten ze de komende twee jaar op in?
In een onderzoek van het Rode Kruis zegt 76% van de Nederlanders niet goed voorbereid te zijn op een overstroming. Het Rode Kruis adviseert mensen om na te gaan of zij in een risicogebied wonen en om zich beter voor te bereiden op een mogelijke overstroming.
De Waterwijzer Natuur en de Waterwijzer Landbouw zijn gelanceerd. Deze twee instrumenten geven waterbeheerders en andere partijen inzicht in de relaties tussen klimaat, waterbeheer, landbouw en natuur.
Langdurige droogte kan leiden tot waterschaarste. Steeds meer Nederlanders realiseren zich dat, mede door de hete, droge zomer van 2018. Tegelijkertijd maakt maar een klein deel zich daar zorgen over. En het probleembesef rondom waterveiligheid nam in de zomer juist af. Dat blijkt uit de Waterpeil Special, een publieksonderzoek op initiatief van Ons Water.