Lokale klimaatinformatie

Voor veel mensen is klimaatverandering iets abstracts, omdat het een wereldwijd probleem is. Maar aanpassen aan klimaatverandering gebeurt juist vaak op lokale schaal. Daarom is van belang om lokale klimaatinformatie te hebben.

Doel van het project

Voor alle KNMI-klimaatscenario’s en voor een groot aantal klimaatvariabelen wordt lokale klimaatinformatie beschikbaar gemaakt via een web-interface. Hierop staat niet alleen ruimtelijke informatie, maar ook informatie over variatie in de tijd.

De uitvoering

De online omgeving wordt een combinatie van een interactieve klimaatatlas en het huidige klimaatdashboard. Er wordt ook een standaard presentatie gemaakt voor gemeenten en regio’s. Met behulp van de web-interface (voor lokale klimaatinformatie) en eigen lokale informatie kunnen zij een presentatie, factsheet of digitaal magazine maken voor de eigen regio.

De eerste opzet voor de online omgeving wordt gemaakt met informatie over een beperkt aantal klimaatvariabelen voor de KNMI’14-klimaatscenario’s. Na de publicatie van de KNMI’23-klimaatscenario’s wordt een volledig operationele versie voor de nieuwe scenario’s gemaakt (2023-2024).

Initiatiefnemer: KNMI
Start- en einddatum: 2022 – 2024