Kosten en baten van klimaatadaptatie
De Klimaatschadeschatter geeft een inschatting van de verwachte schadekosten door klimaatverandering. De tool schat in hoeveel schade wateroverlast, hitte en droogte in Nederland zullen veroorzaken in de periode 2018 tot 2050.
De Klimaatschademonitor laat zien hoeveel verzekerde schade er de afgelopen jaren veroorzaakt is door extreem weer. Het gaat vooral om particuliere schade, aangevuld met zakelijke schades voor de grootste schadegebeurtenissen. Van de weertypen hagel, storm, neerslag, bliksem, overstroming en vorst kun je de schades bekijken van de jaren 2007 tot en met 2021.
De infographic Verzekerbaarheid klimaatrisico’s biedt een overzicht van de schades door extreem weer die je wel, niet of optioneel kunt verzekeren.
Met de Toolbox Klimaatbestendige Stad kun je adaptatiemaatregelen verkennen voor je wijk, straat of terrein. De tool geeft ook aan wat de de maatregelen ongeveer zullen kosten.
Het Voorbeeldenboek Het klimaat past ook in uw straatje laat voor tien praktijkvoorbeelden zien hoe je woonstraten klimaatbestendig kunt inrichten. De nadruk ligt op maatregelen waarmee je je voorbereidt op extreme neerslag. Bij elk voorbeeld vind je vier verschillende ontwerpen met daarbij ook een vergelijking van de kosten per ontwerp.
Het hulpmiddel Maatregelen klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit in de gebouwde omgeving geeft een overzicht van maatregelen die veel worden toegepast om klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen. In het overzicht zie je ook een indicatie van de investeringskosten en de beheerkosten per maatregel. Daarnaast toont de infographic verschillende bronnen met onderzoek naar de kostenefficiëntie van maatregelen.
De website Groenblauwe Netwerken geeft voor adaptatiemaatregelen een indicatie van de kosten. Verder vind je in deze kennisbank informatie over de effectiviteit van maatregelen.
Met de tool TEEB-stad krijg je beter inzicht in de waarde van groen. De tool berekent verschillende positieve effecten van groene en blauwe maatregelen van een project.
Het Overzicht financiering klimaatadaptatie brengt een groot deel van de bestaande kennis bij elkaar over de financiering van klimaatadaptatie.
In de EU subsidiewijzer vind je de antwoorden op ruim honderd vragen over Europese subsidies die te maken hebben met water en klimaat.
De Toolbox Financieringsconstructies biedt een overzicht van allerlei mogelijkheden om financiële steun te krijgen. De toolbox is niet alleen voor professionals die zich bezighouden met stedelijke ontwikkeling, maar ook voor particulieren die hun woning klimaatbestendiger willen maken.
Het Rijk biedt verschillende Stimuleringsinstrumenten om klimaatadaptatie in Nederland te versnellen. Sinds 2021 kunnen gemeenten, provincies en waterschappen bijvoorbeeld gebruikmaken van de Impulsregeling klimaatadaptatie.
De Online Tool van de Milieulijst laat zien welke investeringen in adaptatiemaatregelen in aanmerking komen voor belastingvoordeel.