Hoe kun je je stad groener maken?

Je stad groener maken levert veel voordelen op: de stad wordt er klimaatbestendiger, aantrekkelijker en leefbaarder van. Maar hoe maak je een stad groener? In dit onderdeel lees je meer over hoe je de stad kunt vergroenen.

Maatregelen waarbij je de natuur inzet om je omgeving klimaatbestendiger of natuurvriendelijker te maken, heten ook wel Nature-based solutions.

Een landelijke norm kan helpen

Om steden en dorpen gezonder, leefbaarder, natuurvriendelijker en weerbaarder voor extreem weer te maken, zou er veel meer natuur in de stad moeten komen. Maar hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Hoe weet je of je voor de juiste bomen en planten kiest? En op welke plekken kun je het beste beginnen? Uit onderzoek blijkt dat een landelijke norm gemeenten daarbij kan helpen. Een norm met hoge ambities die toepasbaar is op verschillende locaties. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) schreef in 2023 een rapport over de behoefte aan zo’n landelijke norm. En Sweco heeft in 2024 verkend waar zo’n landelijke norm aan zou moeten voldoen.


Foto's: Nanda Sluijsmans