Klimaatbestendige gebiedsontwikkeling

In de komende jaren worden er een flink aantal nieuwe woningen gebouwd in Nederland. Hoe zorgen we ervoor dat deze nieuwbouw niet leidt tot extra klimaatopgaven, maar een positieve impuls geeft aan ons leefklimaat?

Gebiedsontwikkeling
Foto: Shutterstock

Klimaatrobuuste inrichting

Aandacht voor een klimaatrobuuste inrichting is zeker niet vanzelfsprekend bij gebiedsontwikkeling. Dit komt door de druk op de bouwsector en doordat veel verschillende partijen met uiteenlopende doelstellingen betrokken zijn.

De centrale vraag is: “Op welke wijze kun je klimaatbestendigheid meenemen in gebiedsontwikkelingen in zowel nieuw als bestaand stedelijk gebied?”

Goede voorbeelden en instrumenten

Nederland kent veel voorbeelden hoe gebiedsontwikkeling vormgegeven kan worden, zodat de schade door het steeds extremer wordende weer en het risico op overstromingen afneemt. En waardoor de leefomgeving tegelijk mooier, gezonder en aantrekkelijker wordt. Naast goede voorbeelden zijn er ook instrumenten die ondersteunen bij het realiseren van klimaatbestendige gebiedsontwikkeling.

Roadmap klimaatrobuuste gebiedsontwikkeling

Een overzicht van de instrumenten die ondersteunen bij het realiseren van klimaatbestendige gebiedsontwikkeling is te vinden in de Roadmap klimaatrobuuste gebiedsontwikkeling (pdf, 2.6 MB). De basis hiervoor is op initiatief van de werkgroep Gebiedsontwikkeling van de City Deal Klimaatadaptatie in 2018 ontwikkeld. De Roadmap is nu doorontwikkeld met ondersteuning van Samen Klimaatbestendig.

Heb jij een vraag over, een voorbeeld van of een antwoord op klimaatbestendige gebiedsontwikkeling? Grote kans dat er iemand in Nederland rondloopt die jou kan helpen of die jij verder kan helpen! Wij brengen jullie graag met elkaar in contact. Mail naar info@samenklimaatbestendig.nl.