Klimaatbestendige tuinen

Het weer in Nederland wordt extremer. De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor problemen als hittestress en wateroverlast. Er zit maar een ding op: onze ruimte aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat geldt ook voor tuinen.

Download
Rapport 'Door de tegels de tuin niet meer zien' (pdf, 6 MB)
Samen Klimaatbestendig brengt in beeld waar de tuinsector staat. Lees het rapport 'Door de tegels de tuin niet meer zien' dat Samen Klimaatbestendig maakte met daarin een overzicht van wat zich afspeelt op het gebied van het klimaatbestendig inrichten van private tuinen in Nederland. Ook organiseerde Samen Klimaat bestendig een bijeenkomst over dit onderwerp.

Tuin Foto: Coen van Wijnhoven, Greenstile.nl

Er zijn veel dingen die tuineigenaren kunnen doen

De oppervlakte van alle tuinen in Nederland is meer dan 10 keer zo groot als het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het klimaatbestendig maken van tuinen lijkt iets kleins, maar veel kleintjes maken 1 grote. Er zijn veel dingen die tuineigenaren kunnen doen om hun tuin klimaatbestendig in te richten. Zoals tegels vervangen door groen en regenwater dat op en om het huis valt, verwerken in de eigen tuin.

Veel initiatieven, maar te weinig uitwisseling

Overal in het land duiken initiatieven op waarin tuinwinkels, bouwmarkten, hoveniers en anderen samen met tuineigenaren de handen uit de mouwen steken. Er ontstaan waardevolle samenwerkingen en er is kennisuitwisseling. Maar veel vaker weet men niet van elkaars bestaan en wordt het wiel telkens opnieuw uitgevonden. Zonde!

Dubbele betekenis

'Door de tegels de tuin niet meer zien' heeft een dubbele betekenis. Letterlijk, omdat veel tuinen voor een groot deel betegeld zijn. Met alle nadelige gevolgen voor hitte, wateroverlast, droogte en biodiversiteit van dien. En figuurlijk, omdat er zoveel initiatieven zijn dat je door de bomen het bos, of door de tegels de tuin niet meer ziet.

Bijeenkomst 'Door de tegels de tuin niet meer zien'

Op 18 juni 2019 bracht Samen Klimaatbestendig rond de 60 professionals in de tuinsector samen om te bespreken hoe we de ontwikkeling van klimaatbestendige tuinen kunnen vergroten en versnellen. Ook werd het rapport ‘Door de tegels de tuin niet meer zien’ gelanceerd. Een weergave van deze energieke middag vind je hier (pdf, 1.7 MB).

Blijf ons bestoken!

Het rapport telt 150 links naar mooie voorbeelden. Wij hebben niet de illusie dat we compleet zijn. Blijf ons daarom bestoken op info@samenklimaatbestendig.nl met nieuwe en/of ontbrekende initiatieven. Zo leren we van elkaar, maken we samen tuinen groener en Nederland klimaatbestendig!

Heb jij een vraag over, een voorbeeld van of een antwoord op klimaatbestendige tuinen? Grote kans dat er iemand in Nederland rondloopt die jou kan helpen of die jij verder kan helpen! Wij brengen jullie graag met elkaar in contact. Mail naar info@samenklimaatbestendig.nl.