Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
De afgelopen twee jaar heeft de Hogeschool van Amsterdam in het project Cool Towns verschillende Europese regio’s en gemeenten geholpen om hitteproblemen in hun gebieden in kaart te brengen. Dat hebben ze onder andere gedaan door twee jaar lang de gevoelstemperatuur van verschillende buitenruimtes te meten. Om de effectiviteit van maatregelen te verkennen, hebben ze ook bestaande verkoelende elementen in de buitenruimte gemonitord, zoals volgroeide bomen, schaduwdoeken en waterspeelplekken. Op basis van dit onderzoek hebben ze nu een meetprotocol ontwikkeld: het Cool Towns Heat Stress Measurement Protocol.
‘Op weg naar een hittebestendig Utrecht’. Zo luidde de titel van de digitale bijeenkomst die de provincie in november 2020 organiseerde over hittestress, voortvloeiend uit het provinciale Programma Klimaatadaptatie. Tijdens de bijeenkomst kwamen drie thema’s aan de orde: hitte en gezondheid, hitte en gebouw, en hitte en gebied.
Tegels eruit, groen erin: steeds meer schoolpleinen in Nederland vergroenen. Dat gaat vaak in samenwerking met de leerlingen. In Noord-Brabant konden scholen subsidie aanvragen bij de provincie. Dat sloeg aan, want ruim 200 schoolpleinen gaan binnenkort op de schop.
Klimaatadaptatie opnemen als vast onderdeel bij investeringsbesluiten en gebiedsontwikkeling, kan dat? In opdracht van Metropoolregio Amsterdam (MRA) brachten twee multidisciplinaire teams met ruimtelijk en economisch inzicht hierover een advies uit. Ook benoemden ze zeven inzichten, ter kennisgeving en inspiratie voor anderen.
Pieter den Besten is sinds 1 oktober 2020 de nieuwe teamleider Klimaatadaptatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij is een echte verbinder, wat hem goed van pas komt in zijn functie: “Klimaatadaptatie draait om samenwerking; je hebt alle partijen nodig voor een goed resultaat.”
Ruim 300 mensen loggen in bij de digitale Kennisdag Klimaatadaptatie en Zoetwater, op 10 december. Na afloop zijn de reacties lovend en de organisatoren blikken tevreden terug. “Deze gezamenlijke kennisdag verdiept de verbinding tussen klimaatadaptatie en zoetwaterbeschikbaarheid”, zegt Egon Ariëns, programmamanager Zoetwater. Teamleider Klimaatadaptatie Pieter den Besten noemt het grote aantal deelnemers “een succes op zichzelf”.
Sinds een paar dagen vind je op de website van het KNMI het Klimaatdashboard. Hiermee kan het KNMI het veranderende klimaat nog beter monitoren. Wat laat dit dashboard allemaal zien? Voorlopig vind je hierop de veranderingen in de gemiddelde temperatuur tussen 1901 en 2020. Eén ding valt meteen op: je ziet een stijgende lijn. De gemiddelde jaartemperatuur in de Bilt is in die periode met ruim 2 °C gestegen.
Het wordt steeds drukker in de openbare ruimte, zowel boven als onder de grond. Tegelijk moeten in diezelfde openbare ruimte verschillende grote opgaven aangepakt worden. Hoe zorg je ervoor dat je die opgaven allemaal kunt aanpakken en dat ze goed op elkaar aansluiten? Om tot een efficiënte aanpak te komen hebben vier grote steden samen met de ministeries LNV en BZK de City Deal Openbare Ruimte ondertekend. Vrijdag 11 december sluiten zes gemeenten, twee ministeries en verschillende kennisinstellingen zich daarbij aan.
Op 10 december zijn tijdens de Kennisdag Klimaatadaptatie en Zoetwater de nieuwe versies van twee tools live gegaan: de Toolbox Klimaatbestendige Stad (TKS) en de Klimaatschadeschatter (KSS).
Hoe zorg je ervoor dat je gemeente hittebestendig is? Het onderzoek De Hittebestendige Stad heeft drie richtlijnen opgesteld die gemeenten kunnen gebruiken om de openbare ruimte hittebestendig in te richten. In het Praktijkonderzoek Hitte zijn deze drie richtlijnen verder uitgewerkt en concreter gemaakt, zodat gemeenten ermee aan de slag kunnen.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 39
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
