Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Provincies hebben een verbindende rol in klimaatadaptatie. Zij voeren de regie op grote vraagstukken zoals de energietransitie, woningbouw en regionale ruimtelijke inrichting. Op 11 mei verscheen een position paper waarin de provincies hun kijk op die rol geven. De provincie Utrecht bracht al een Programma Klimaatadapatie naar buiten en legt dit voor aan Provinciale Staten.
Op 2 juni vond een creatieve sessie plaats over het voeren van digitale (risico)dialogen. De bijeenkomst was georganiseerd door het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie, samen met de Directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een creatieve sessie over digitale (risico)dialogen. Vijftien professionals van gemeenten, provincies, waterschappen, adviesbureaus en het Rijk, afkomstig uit verschillende vakgebieden, wisselden ervaringen uit.
Decentrale overheden kunnen vanaf 1 januari 2021 gebruikmaken van de Impulsregeling klimaatadaptatie. De partijen in een werkregio dienen samen een investeringsvoorstel in bij het Rijk. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) werkt nu aan de invulling van de ministeriële regeling en verzoekt werkregio’s informatie over de samenstelling door te geven.
Ben je benieuwd wat de (toekomstige) dreigingen zijn van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte in jouw gebied? De Klimaateffectatlas geeft je een eerste indruk. Onlangs kreeg de atlas een update. Hij bevat nieuwe informatie over hitte en een uitgebreide kansenkaart voor de gevolgbeperking van overstromingen.
Ook in coronatijd is het belangrijk dat we doorgaan met de risicodialogen. Maar hoe dan? Hoe voer je een effectieve risicodialoog zonder elkaar fysiek te ontmoeten? De podcast ‘Ruimtelijke adaptatie: hoe dan? De digitale risicodialogen’ van het Kennisportaal Ruimtelijke adaptatie biedt inspirerende voorbeelden en laat mensen aan het woord die ervaring hebben met digitale dialogen.
De klimaatuitdaging is van ons allemaal. Daarom hebben de regio Noordoost-Brabant en de provincie Noord-Brabant de afgelopen maanden samen het online klimaatwarenhuis ontwikkeld. Je downloadt daar eenvoudig de benodigde middelen om zelf te gebruiken in je klimaatbewustzijn-campagnes en -acties.
Klimaatadaptatie – hoe pak je dat eigenlijk aan? Dat is een vraag waar veel gemeenten mee worstelen. Veel kennis is al beschikbaar, maar bereikt die kennis de gemeenten voldoende? En andersom: hoe bereiken de kennisvragen de partijen die de kennis ontwikkelen? ‘De kunst is die kennis te vatten in toegankelijke tools’, aldus ontwikkelaars. De bal ligt ook bij gemeenten: die moeten actief aan de slag.
Wie niet van hitte houdt, krijgt het zwaar deze zomer. Weeronline voorspelt een aantal snikhete en kurkdroge maanden. Die tropische temperaturen hebben veel gevolgen voor de gezondheid. De GGD’en Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland stelden daarom vragen over hitte, gezondheid, gedrag en woningkenmerken aan ruim 7000 mensen. Dat leidde tot aanbevelingen voor gemeenten en woningcorporaties.
Na de uitvoering van stresstesten zijn veel gemeenten er klaar voor om risicodialogen te voeren. Maar toen brak het coronavirus uit … Hoe voer je een risicodialoog als je zoveel mogelijk thuis moet blijven en we afstand van elkaar moeten houden? Gelukkig zijn er online veel alternatieven voor bijeenkomsten zoals de risicodialoog. Benieuwd? Blader dan eens door de Inspiratiegids Digitale Participatie en de Handreiking Participatie-inspiratie tijdens de coronacrisis.
Uit nieuw onderzoek van het KNMI en de Universiteit van Utrecht blijkt dat extreme droogte door klimaatverandering nu al toeneemt. Er is wel een duidelijk verschil tussen het westen en oosten van Nederland.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 44
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
