Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Veel eigenaren van kastelen & buitenplaatsen maken zich grote zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor hun monumentale tuinen en parken. Hiermee hangt de vraag naar klimaatbestendige oplossingen nauw samen. Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) – waarin ruim 180 kastelen & historische buitenplaatsen vertegenwoordigd zijn – verrichtte een landelijk onderzoek naar de effecten van de klimaatveranderingen op deze erfgoederen. Dit artikel schrijft de belangrijkste uitkomsten.
Nederland moet zich aanpassen aan klimaatverandering. We kunnen onze omgeving regenbestendig maken, zorgen voor verkoeling en meer planten en bomen aanbrengen. Iedereen kan daaraan bijdragen. In dit artikel vind je een infographic met handige tips om je huis en tuin klimaatbestendig te maken.
Tijdschrift Water Governance en het vakblad H2O blikken terug op de extreme droogte van 2018.
Hoe gaan groenwerkers in de praktijk om met klimaatverandering? De vakbladen De Hovenier en Stad+Groen gaan op zoek naar vakmensen die creatieve, praktische oplossingen hebben bedacht, voor alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering.
Klimaatverandering kan veel schade en overlast veroorzaken. Maatregelen in de gebouwde omgeving kunnen helpen die negatieve gevolgen te beperken. Tot nu toe is klimaatadaptatie echter nauwelijks een thema in bouwopgaven. Deze uitdaging staat centraal in het nieuwe Handvat Klimaatadaptatie in bebouwd gebied. Ondernemersorganisatie Bouwend Nederland geeft hiermee een beknopt overzicht van overheidsbeleid, ontwikkelingen bij opdrachtgevers en technische maatregelen.
Ondanks de regen is in het oosten en zuiden van Nederland nog steeds sprake van droogte. Grondwaterstanden blijven op veel plaatsen te laag en natuur en landbouw staan onder druk. Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, is op 13 augustus op werkbezoek geweest bij waterschap Rijn en IJssel om zich bij te laten praten over de droogteproblemen daar.
Tijdens de hittegolf eind juli, waarbij de hoogste temperaturen ooit werden gemeten in Nederland, zijn 2.964 personen overleden. Dat zijn er bijna 400 meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van voorlopige sterftecijfers.
De hittegolf eind juli brak alle records. Het nationale hitterecord staat nu op 40.7°C. Wat is het effect van klimaatverandering op dit soort records?
Hitte is een groot klimaatrisico, met name voor thuiswonende 75-plussers. Momenteel is deze kwetsbare doelgroep nog moeilijk te bereiken. Het samenvoegen van de hittekaart en de eenzaamheidskaart moet daar verandering in brengen. Deze nieuwe kaart moet in één oogopslag tonen waar de temperaturen hoog oplopen tijdens een hitteperiode en waar veel kwetsbare ouderen wonen.
In de komende jaren wordt er een flink aantal nieuwe woningen gebouwd in bestaand stedelijk gebied. Hoe zorgen we ervoor dat deze extra woningen niet leiden tot extra klimaatopgaven maar een positieve impuls geven aan het stadsklimaat?
- vorige pagina
- 1
- ...
- 54
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
