De gevolgen van het veranderende klimaat zijn niet meer te negeren. De zomer van 2018 stond voor Europa in het teken van droogte en Nederland moest wekenlang maatregelen inzetten om het water te verdelen. Elders in de wereld kampen hele regio’s met extreem weer, hevige regen en langdurende hitteperiodes. Gisteren was de start van de nieuwe klimaatcommissie in de Ridderzaal. Daar spraken de vertegenwoordigers van alle deelnemende landen de urgentie uit dat er wereldwijd snel meer bescherming moet komen tegen klimaatschade.
De droogte van de afgelopen maanden leidt momenteel niet meer tot grote problemen voor de waterverdeling. Wel zijn er nog uitzonderlijke maatregelen nodig.
Nieuwbouwlocaties in Zuid-Holland worden zoveel mogelijk klimaatadaptief gebouwd. Die ambitie presenteerden 40 Zuid-Hollandse partijen op 3 oktober.
Veel Nederlandse straten en pleinen kunnen bij hevige regenbuien onder water komen te staan. Waar zijn die plekken en om hoeveel water gaat het? Deltares onderzocht de overstromingsrisico’s bij intense neerslag, op basis van drie extreme neerslaggebeurtenissen. Via de Klimaateffectatlas kan iedereen de resultaten bekijken.
Hoe voorkomen we dat klimaatverandering ernstige gevolgen heeft voor de volksgezondheid? Daarover spraken experts en overheidsvertegenwoordigers uit de Benelux op 22 juni tijdens een eerste Table Top Exercitie. De vorm van deze bijeenkomsten is innovatief: simulaties brengen aan het licht wat er al goed geregeld is, wat beter kan en wat landen van elkaar kunnen leren.
In het hele land zijn overheden bezig met het uitvoeren van stresstesten. Als hulpmiddel worden standaarden voor de vier klimaatthema’s ontwikkeld. Die dragen bij aan de kwaliteit en de vergelijkbaarheid van stresstesten.
Een nieuw e-book, een beknopte ‘clickable pdf’, geeft praktische voorbeelden van maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie in landelijk gebied. Hoe kun je als overheid je ambities vertalen naar de praktijk? Welke partijen spelen daarbij een rol en hoe kun je die het beste inschakelen? Het e-book is bedoeld voor medewerkers van overheden en organisaties die daarmee te maken hebben.
In augustus verscheen de derde editie van de StraaDkrant. Deze krant, een initiatief van het samenwerkingsverband StraaD, geeft handvatten voor gerichte communicatie naar bewoners over het klimaatbestendig inrichten van de leefomgeving.
Opvallend veel gemeenten zijn geïnteresseerd in het uitvoeren van een pilot ‘Financiële Prikkels voor Klimaatadaptatie’. Dat bleek uit de enquête die in juli werd uitgeschreven. Groene belastingen ziet men als het meest kansrijk. Toch heerst er ook onzekerheid. “Probeer het gewoon eens”, luidt het advies.
Het Klimaatadaptatie Adviesteam heeft een essay uitgebracht met aanbevelingen voor het klimaat- en waterbestendig inrichten van de leefomgeving. De aanbevelingen komen voort uit een adviestraject dat het team heeft doorlopen met tien regio’s in Nederland. Het essay is opgesteld om het proces van ambitie naar praktijk ook in andere regio’s te versnellen.