Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
In een onderzoek van het Rode Kruis zegt 76% van de Nederlanders niet goed voorbereid te zijn op een overstroming. Het Rode Kruis adviseert mensen om na te gaan of zij in een risicogebied wonen en om zich beter voor te bereiden op een mogelijke overstroming.
De Waterwijzer Natuur en de Waterwijzer Landbouw zijn gelanceerd. Deze twee instrumenten geven waterbeheerders en andere partijen inzicht in de relaties tussen klimaat, waterbeheer, landbouw en natuur.
Langdurige droogte kan leiden tot waterschaarste. Steeds meer Nederlanders realiseren zich dat, mede door de hete, droge zomer van 2018. Tegelijkertijd maakt maar een klein deel zich daar zorgen over. En het probleembesef rondom waterveiligheid nam in de zomer juist af. Dat blijkt uit de Waterpeil Special, een publieksonderzoek op initiatief van Ons Water.
Bomen en groen in de stad leveren veel positieve effecten voor de leefomgeving: ze verbeteren bijvoorbeeld de waterhuishouding, beperken de opwarming van de stad en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Wageningen UR heeft alle wetenschappelijke kennis samengevat van de positieve effecten van bomen en groen. Het eindresultaat bestaat uit vier factsheets en een bomenposter voor boomkwekers en planners en beheerders van groen.
De gevolgen van het veranderende klimaat zijn niet meer te negeren. De zomer van 2018 stond voor Europa in het teken van droogte en Nederland moest wekenlang maatregelen inzetten om het water te verdelen. Elders in de wereld kampen hele regio’s met extreem weer, hevige regen en langdurende hitteperiodes. Gisteren was de start van de nieuwe klimaatcommissie in de Ridderzaal. Daar spraken de vertegenwoordigers van alle deelnemende landen de urgentie uit dat er wereldwijd snel meer bescherming moet komen tegen klimaatschade.
De droogte van de afgelopen maanden leidt momenteel niet meer tot grote problemen voor de waterverdeling. Wel zijn er nog uitzonderlijke maatregelen nodig.
Nieuwbouwlocaties in Zuid-Holland worden zoveel mogelijk klimaatadaptief gebouwd. Die ambitie presenteerden 40 Zuid-Hollandse partijen op 3 oktober.
Veel Nederlandse straten en pleinen kunnen bij hevige regenbuien onder water komen te staan. Waar zijn die plekken en om hoeveel water gaat het? Deltares onderzocht de overstromingsrisico’s bij intense neerslag, op basis van drie extreme neerslaggebeurtenissen. Via de Klimaateffectatlas kan iedereen de resultaten bekijken.
Hoe voorkomen we dat klimaatverandering ernstige gevolgen heeft voor de volksgezondheid? Daarover spraken experts en overheidsvertegenwoordigers uit de Benelux op 22 juni tijdens een eerste Table Top Exercitie. De vorm van deze bijeenkomsten is innovatief: simulaties brengen aan het licht wat er al goed geregeld is, wat beter kan en wat landen van elkaar kunnen leren.
In het hele land zijn overheden bezig met het uitvoeren van stresstesten. Als hulpmiddel worden standaarden voor de vier klimaatthema’s ontwikkeld. Die dragen bij aan de kwaliteit en de vergelijkbaarheid van stresstesten.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 63
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
