Het kennisprogramma DuurzaamDoor roept initiatiefnemers op om projecten in te dienen die een bijdrage leveren aan de versnelde verduurzaming van Nederland op het gebied van water.
Hoe kunnen inwoners geraakt worden om maatregelen tegen wateroverlast te nemen in en rond hun eigen huis? Hoe komen we tot een aantal goed werkende opschaalbare werkwijzen/producten? Studenten van de Saxion Hogeschool en de Universiteit Twenten onderzochten deze vragen binnen het door de Provincie Overijssel gesubsidieerde project ‘Waterbewuste gemeenschappen’.
Het is al weken warm en droog. De effecten zijn waarneembaar in het hele land en allerlei sectoren hebben er last van. Een overzicht van de effecten van de huidige warmte en droogte.
Branchevereniging VHG heeft een vernieuwde versie van het handboek De Levende Tuin ontwikkeld met daarin inspiratie en voorbeelden voor het inrichten van een levende tuin.
De Natuur en Milieufederatie Utrecht heeft een inspiratiedocument opgesteld voor klimaatadaptatie voor gemeenten en andere geïnterneerde partijen in de regio Utrecht. Het document kwam tot stand op basis van een inventarisatie onder Utrechtse gemeenten en een praktijkmiddag.
De provincie Zuid-Holland is samen met VPdelta op zoek naar slimme oplossingen om schade en overlast door weersextremen te voorkomen. De provincie Zuid-Holland wil de meest toekomstbestendige provincie van Nederland worden. Als drukbevolkte en laaggelegen delta is Zuid-Holland extra kwetsbaar voor klimaatverandering. Daarom bereiden ze zich voor op weersextremen.
ISO ontwikkelt op internationaal niveau normen op het gebied van klimaatadaptatie. Om de Nederlandse inbreng in de ontwikkeling van ISO-normen voor klimaatadaptatie te versterken, richt NEN een nieuwe commissie op. Belanghebbenden worden uitgenodigd deel te nemen aan deze commissie die op 13 september voor het eerst bijeenkomt.
We geven goed gehoor aan de oproep zuinig te doen met water, nu de droogte aanhoudt in Nederland. Maar wat als dit heel lang gaat duren? Drie vragen aan Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht aan de Universiteit Utrecht.
Het is de droogste periode sinds tijden in Nederland. Toch is er in grote delen van het land voldoende water. Hoe kan dat? Boris Teunis, adviseur crisisbeheersing en operationeel waterbeheer bij Rijkswaterstaat, legt uit.
Het afgelopen halfjaar werd Nederland volop geconfronteerd met extreem weer. Het hele land werd ontregeld door een storm, in het zuiden en oosten leidde extreme regen tot wateroverlast en schade, de maand mei was zeer warm en juni zeer droog. Hoe staan deze extremen in verhouding tot klimaatverandering?