Vragen
Om de kwetsbaarheid van een vitale functie in beeld te brengen, moet je eerst met een stresstest vaststellen hoe gevoelig de functie is voor natuurlijke bedreigingen. Deze stap hebben we op deze website niet uitgewerkt. Wel vind je hier een overzicht van data die je kunt gebruiken voor de stresstest van vitale en kwetsbare functies.
Stel dat een vitale en kwetsbare functie uitvalt. Hoe groot is dan de impact op de samenleving? De ene vitale functie is urgenter dan de andere. En hoe langer een uitval duurt, hoe groter de impact is. Hieronder lees je hoe je de impact van een uitgevallen vitale functie kunt bepalen. Ook kun je klikken op de methodes en praktijkvoorbeelden die bij deze stap kunnen helpen.
Als een vitale functie uitvalt, vallen er vaak ook andere functies of processen uit. Dat noemen we een keteneffect. Keteneffecten versterken de impact van een uitgevallen vitale functie. Deze stap hangt daarom samen met stap B. Het is belangrijk om te weten welke keteneffecten er kunnen ontstaan als een vitale functie uitvalt. Hieronder lees je hoe je keteneffecten in beeld kunt brengen. Ook kun je klikken op de methodes en praktijkvoorbeelden die bij deze stap kunnen helpen.
Heb je de impact bepaald, met of zonder keteneffecten? Dan ga je de risico’s bepalen. Welke bedreigingen vormen de grootste risico’s? Welk risico is misschien niet zo groot, maar heeft wel een enorme impact? Hieronder lees je hoe je de belangrijke risico’s bepaalt. Ook kun je klikken op de methodes en praktijkvoorbeelden die bij deze stap kunnen helpen.
- Hoe bepaal je de belangrijkste risico’s?
- Risico's in kaart brengen: methodes en praktijkvoorbeelden
- Risico's afwegen en beslissen: methodes en praktijkvoorbeelden
Om beslissingen te kunnen nemen, moet je ook bepaald hebben welk ambitieniveau je aan een bepaalde vitale en kwetsbare functie toekent. Hoe veilig of robuust moet de functie zijn? Dat is een complexe vraag. Op deze pagina lees je meer over hoe je het ambitieniveau bepaalt.
Heb je vastgesteld wat de ambitie is (stap E)? En heb je deze vergeleken met het huidige risiconiveau (stap D)? Dan kun je vaststellen of er maatregelen nodig zijn om de vitale functies verder te beschermen. In deze stap kies je maatregelen, implementeer je ze en voer je ze uit (als ze binnen je verantwoordelijkheid vallen en je bevoegd bent om ze uit te voeren). Maatregelen kunnen erop gericht zijn om de robuustheid en/of de veerkracht van een vitale en kwetsbare functie te vergroten. Nadat je maatregelen hebt uitgevoerd, kun je opnieuw de kwetsbaarheid vaststellen in een stresstest en de stappen A tot en met E uitvoeren. Op die manier ontstaat een cyclisch proces.