Klimaatbestendige tuinen
Het weer in Nederland wordt extremer. We krijgen te maken met hevige regenbuien, perioden van droogte en hittegolven. De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor problemen als hittestress en wateroverlast. Er zit maar een ding op: onze ruimte aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat geldt ook voor tuinen.
Foto: Coen van Wijnhoven, Greenstile.nl
Aan de slag in de eigen tuin
De oppervlakte van alle tuinen in Nederland is meer dan 10 keer zo groot als het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het klimaatbestendig maken van tuinen lijkt iets kleins, maar veel kleintjes maken 1 grote. Er zijn veel dingen die tuineigenaren kunnen doen om hun tuin klimaatbestendig in te richten. Zoals koelte creëren met struiken, bomen of groene hagen, tegels vervangen door groen, daken en gevels beter benutten en regenwater - dat op en om het huis valt- opvangen in de eigen tuin.
Veel initiatieven, maar te weinig kennisuitwisseling
Overal in het land duiken initiatieven op waarin tuincentra, hoveniers, natuurorganisaties, NME-centra en anderen samen met tuineigenaren de handen uit de mouwen steken. Er ontstaan waardevolle samenwerkingen en er is kennisuitwisseling. Maar veel vaker weet men niet van elkaars bestaan en wordt het wiel telkens opnieuw uitgevonden. Zonde!
Campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!
Hier komt nu verandering in: het ministerie van IenW is, op initiatief van demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen, een samenwerking gestart met partijen die initiatieven en acties ontwikkelen om inwoners te helpen hun tuin klimaatadaptief en biodivers in te richten. Samen Klimaatbestendig hielp door de verschillende partijen in het netwerk bij elkaar te brengen en werkte aan de groene gids en landelijke groenagenda. Dit leidde tot een gezamenlijke missie en de campagne: Een groener Nederland begint in je eigen tuin!
NK tegelwippen
Een onderdeel van de campagne is het NK Tegelwippen. Zeker 50 gemeenten strijden in deze competitie. Welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Vorig jaar ging de strijd alleen tussen Rotterdam en Amsterdam. Samen Klimaatbestendig nam het initiatief om van het NK Tegelwippen een landelijke wedstrijd te maken. Om deelnemende gemeenten te ondersteunen in het maken van de juiste keuzes om tuineigenaren aan te zetten tot actie, organiseren we meerdere vragenuurtjes over verschillende thema’s. Ook koppelen we gemeenten met hulpvragen aan landelijke groene initiatieven die hier lokaal bij kunnen helpen.
Door de tegels de tuin niet meer zien
We brachten eerder al de lokale initiatieven in kaart. In het Rapport 'Door de tegels de tuin niet meer zien' (pdf, 6 MB) staat een overzicht van wat zich afspeelt op het gebied van het klimaatbestendig inrichten van private tuinen in Nederland. Ook organiseerden we meerdere bijeenkomsten over dit onderwerp.
Heb jij een vraag over hoe je inwoners kan stimuleren hun tuin klimaatadaptief in te richten? Samen Klimaatbestendig helpt jou zoeken naar het antwoord. Neem contact op met Mirko van Ingen, onze community manager tuinen: mirko@samenklimaatbestendig.nl.
Aanvullend op de algemene nieuwsbrief klimaatadaptatie bundelt Samen Klimaatbestendig informatie voor specifieke doelgroepen. Zo kunnen we nóg beter inspelen op de behoeften. Heb jij interesse in tuinen? Meld je aan. Bekijk hieronder de eerder verzonden nieuwsbrieven: