Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Een klimaatlabel voor iedere straat in de stad, dat is het doel van Staat van je Straat. Deze tool van Sweco won in 2017 de competitie Doe en Durf: een prijs voor jonge ingenieurs. De provincie Overijssel zat destijds in de jury en besloot de tool – en dan met name de communicatie richting inwoners – met verschillende middelen te testen. Het team van de Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS) droeg financieel bij aan deze vervolgstap. “Sweco is samen met de gemeenten Zwolle, Oldenzaal en Zwartewaterland aan de slag gegaan”, vertelt Dana Wiersma, adviseur ruimtelijke kwaliteit bij provincie Overijssel.
Van ‘schade beperken’ naar ‘natuur versterken’: dat wordt de komende jaren de insteek van het Nederlandse natuurbeleid. De twaalf provincies, het ministerie van LNV, maatschappelijke organisaties en andere partijen spraken daarover op 2 oktober tijdens de Natuurtop 2019 in Groningen. De dag stond in het teken van kansen. Onder het motto ‘Nederland Natuurpositief’ werden plannen besproken om het Natuurnetwerk Nederland (NNN) te versterken en te verbeteren. De drie noordelijke provincies presenteerden een Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw.
Een nieuwe kaart maakt in één oogopslag duidelijk in welke stadswijken eenzame ouderen risico lopen bij hitte. De kaart is een combinatie van hittekaarten uit de Klimaateffectatlas en eenzaamheidskaarten van het RIVM.
De City Deal Klimaatadaptatie is een samenwerkingsovereenkomst tussen tientallen partners. Samen willen zij een doorbraak in de aanpak van klimaatadaptatie in Nederlandse steden bereiken. De City Deal ging in 2016 van start en loopt tot oktober 2020. De betrokken partners zetten nu een eindsprint in om nóg meer ervaring uit te wisselen, complexe uitdagingen uit te diepen, kennistrajecten te initiëren en nationale belemmeringen weg te nemen. Welke belemmeringen dat precies zijn, was onderwerp van gesprek tijdens de jaarlijkse ontmoeting van publieke en private bestuurders in Breda.
Extreem weer zorgt voor een toename van het aantal schademeldingen bij Stichting Salvage. Deze stichting komt in actie bij calamiteiten als brand, storm, blikseminslag en wateroverlast en neemt maatregelen die de schade beperken. “De impact van storm en extreme buien wordt steeds groter”, constateert directeur Johan van den Berg.
Betere waterafvoer bij piekbuien, plaatselijke opvang van regenwater, meer schaduwplekken en meer groen. Een nieuwe regeling van het ministerie van IenW kan die ambities op drie plekken in Nederland realiseren. Op 16 september tekende minister Cora van Nieuwenhuizen daartoe een bestuursovereenkomst: een impuls van 5,2 miljoen euro voor drie projecten die de gevolgen van extreem weer moeten tegengaan. Het gaat om projecten in Zuid-Limburg, Utrecht en Groningen.
Veel gebieden in Nederland zijn kwetsbaar voor wateroverlast, zoals hevige regenval of overstroming. De kans op overlast is klein, mede dankzij het ontwerp van onze waterkeringen en watersystemen, maar er blijft een risico. Beheerders van objecten en overheden moeten daarom keuzes maken: accepteren ze het risico? Of nemen ze maatregelen? Maar welke dan? Dergelijke afwegingen zijn complex. Hoe weeg je factoren tegen elkaar af? Partijen uit de City Deal Klimaatadaptatie ontwikkelden samen een afwegingskader.
KANS is een netwerk van steden die samenwerken aan klimaatadaptatie. Het netwerk is opgericht in 2016 en heeft nu een nieuwe website. Wil je meer weten over KANS of zelf meedoen? Lees dan snel verder.
Regenwater afkoppelen, zodat het niet direct naar het gemengd rioolstelsel gaat: dat lijkt al jarenlang dé oplossing te zijn tegen wateroverlast. Maar het is niet zo simpel. Er zijn verschillende manieren waarop je regenwater kunt afkoppelen. Je kunt het opvangen, naar oppervlaktewater laten stromen of de grond in laten lopen. Afkoppelen is niet automatisch een goede oplossing, het is belangrijk om te bepalen wat past bij de situatie. Wat wil je als gemeente en waterschap doen met het regenwater in de regio?
Bij stedelijke ontwikkeling krijgen economische waarden vaak voorrang, en is er weinig aandacht voor maatschappelijke waarden, zoals gezondheid en woonplezier. De TEEB-stadtool kan helpen om dat te veranderen. Deze tool berekent welke waarden een groene of blauwe maatregel heeft. De tool is nu vernieuwd en er zijn een aantal nieuwe waarden aan toegevoegd.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 52
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
