Actueel
Zoeken in de index
Resultaten
Heb jij een vraag over klimaatadaptatie of wil je met het onderwerp aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen? Samen Klimaatbestendig brengt professionals met elkaar in contact, zodat niemand het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Tijdens het Nationaal Congres Klimaatadaptatie op donderdag 13 juni doen ze dat ook, vanuit een camper met een echte retro-uitstraling.
Na zware regenval kan in stedelijke gebieden wateroverlast ontstaan. Direct contact met dit water leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsklachten. Dit soort regenval wordt in de toekomst steeds meer verwacht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vroeg bijna 1200 personen naar symptomen van maag-darm en luchtweginfecties na wateroverlast.
De Bijsluiter bij de standaardisatie van de Stresstest Ruimtelijke Adaptatie ondersteunt de uitvoering van de stresstest en helpt bij het interpreteren en toepassen van de uitkomsten ervan. De 1e versie van de Bijsluiter is begin dit jaar gepubliceerd. Tijdens de consultatieperiode (eind januari - eind februari) zijn veel reacties ontvangen. Voor alle vier de thema’s hitte, droogte, wateroverlast en overstroming zijn vragen ingediend en verbetersuggesties gedaan.
Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagmorgen 28 mei 2019 samen met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een werkbezoek gebracht in het kader van het landelijke Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Dit programma is erop gericht om in stedelijke en landelijke gebieden de gevolgen van extreme weersomstandigheden op te kunnen vangen.
Op 22 mei 2019 ondertekenden de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten én Waterschap Vallei en Veluwe op het klimaatplein voor het gemeentehuis van Oldebroek de bestuursovereenkomst Water en Klimaatadaptatie Noord Veluwe. Daarin staat hoe zij werken aan een klimaatrobuuste regio.
Nederland moet zich net als elk ander land aanpassen aan de klimaatverandering. Klimaatadaptatie gaat vaak over fysieke aanpassingen, zoals het verstevigen van de dijken, aanleggen van wadi’s en nevengeulen, en het vergroenen van het dak, maar heeft ook een groot gedragscomponent, zoals het checken op teken, het koel blijven bij een hittegolf en weten wat je moet doen als er een hoosbui komt. Gedragskunde wordt nog weinig betrokken bij het ontwikkelen van klimaatadaptatiestrategieën. Vrijdag 10 mei kwam een aantal gedragswetenschappers van verschillende instellingen bij elkaar om af te tasten hoe gedragskunde een grotere rol kan spelen bij adaptatiemaatregelen.
Op 16 mei is de jaarlijkse voortgangsrapportage van het nationale waterbeleid ‘Staat van Ons Water’ aangeboden aan de tweede kamer.
Branchevereniging VHG heeft de handleiding Het Levende Gebouw ontwikkeld. Het is een boekwerk vol inspirerende ideeën voor prettige groene gebouwen.
Hitte is een groot klimaatrisico, met name voor thuiswonende 75-plussers. Er is een proeftuin Hittestress en Gezondheid ingericht om deze kwetsbare doelgroep te bereiken en beschermen tegen hitte. De gemeenten Utrecht, Groningen, ’s-Hertogenbosch en Tilburg doen mee.
Hitte is een groot klimaatrisico, met name voor thuiswonende 75-plussers. Om de problematiek rondom hitte en gezondheid te bespreken, wordt op 17 juni een landelijke werkbijeenkomst georganiseerd. Het doel van deze bijeenkomst is de totstandkoming van lokale hitteplannen te bevorderen, zodat de voor hitte kwetsbare doelgroep goed kan worden bereikt.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 56
- ...
- 83
- volgende pagina
Sociale media
