Stappenplannen voor inwonersacties

Ga je een inwonersactie organiseren? Dan kan deze pagina je goed op weg helpen. Je vindt hier een stappenplan dat je helpt om je actie goed voor te bereiden. Verder vind je hier ook handleidingen voor concrete acties, zoals voor tegels wippen en regenpijpen afkoppelen.

Stappenplan om je actie voor te bereiden

Het is belangrijk om je actie goed voor te bereiden. Dat doe je door eerst voor jezelf helder te krijgen wat je wilt bereiken en bij wie: wat is het doel van de actie? Wie moeten er iets doen? Wat moeten zij precies doen? En welke boodschap gebruik je om deze mensen aan te zetten tot actie? Hieronder lees je welke stappen je daarvoor kunt zetten.

E-learning ter voorbereiding

Ter voorbereiding op het organiseren van een stimuleringsactie kun je ook de gratis e-learning ‘Inwoners activeren tot klimaatadaptatie’ van de provincie Brabant volgen. Deze e-learning leert je omgaan met verschillende uitdagingen die je kunt tegenkomen als je inwoners probeert te activeren tot klimaatadaptatie. Je krijgt handvatten om bepaalde drempels voor klimaatadaptatie te herkennen en deze om te buigen in kansen.

Handleidingen voor concrete acties

Wil je zelf een actie of campagne in je gemeente organiseren? Zoals tegels vervangen door groen, geveltuintjes aanleggen of regenpijpen afkoppelen van het riool? Hieronder vind je een aantal handleidingen die je op weg kunnen helpen. De handleidingen bevatten een concreet stappenplan, standaardteksten, afbeeldingen en handige links voor meer inspiratie.

Deze toolkit is ontwikkeld in samenwerking met Ons Water en Overstroomik.nl.