Resultaten
Het programma LIFE-IP Klimaatadaptatie levert een groot aantal resultaten op. Hieronder vind je een overzicht van de resultaten.
Versnellingsacties
- Het 'Monitoringsplan' beschrijft hoe alle projecten binnen het LIFE-IP Klimaatadaptatieprogramma gemonitord worden. Ook vind je er de monitoringsstrategie en het monitoringsprotocol. Op basis van dit plan is in december 2023 de eerste monitoringsrapportage verschenen.
- De 'Strategie kennisdoorwerking' beschrijft de kansen en behoefte om de verspreiding van kennis en ervaring op het gebied van klimaatadaptatie te bevorderen.
- De 'Communicatiestrategie' beschrijft op welke manier communicatie kan bijdragen aan het versnellen van klimaatadaptatie.
- De 'Kennisagenda Klimaatadaptatie' brengt in beeld welke kennis en tools er voor klimaatadaptatie beschikbaar zijn in Nederland, waar je die kennis kunt vinden en welke kennis nog ontbreekt.
- Het document ‘Handelingswijsheden voor samenwerken in klimaatadaptatie’ geeft tal van praktische tips over samenwerken.
Bewustwording en urgentiebesef
-
Begin 2024 heeft de gemeente Groningen de wijkklimaatmonitor ‘Klimaat in je straat’ gelanceerd. Dit hulpmiddel toont op wijk- en straatniveau wat de klimaatrisico’s en kansen zijn en is bedoeld voor professionals én bewoners.
-
De netwerkorganisatie Amsterdam Rainproof heet sinds 2024 Amsterdam Weerproof. De organisatie focust zich niet alleen meer op extreme buien, maar ook op extreme hitte, droogte en overstromingsrisico’s. De website is uitgebreid is met themapagina’s waarop je informatie vindt over de verschillende thema’s, een risicokaart en een reeks maatregelen.
- De voorstelling ‘Heet hè!’ van Theatergroep Ouwe Rotten leert ouderen op een speelse manier beter omgaan met hitte.
Governance en integrale aanpak
- De video-animatie ‘het blauwe goud van de Veluwe’ laat zien hoe belangrijk het grondwatersysteem is voor de Veluwe, en dat een goede samenwerking noodzakelijk is om de watervoorraad veilig te stellen.
- Er is een speciale handleiding Klimaatrobuuste landschappen ontwikkeld voor alle gemeenteambtenaren om tijdens een workshop het gesprek over water en bodem te voeren.
- De video 'Groenblauw schoolplein bij KBS Het Schateiland' laat zien hoe de provincie Utrecht groenblauwe schoolpleinen stimuleert.
- 'Vallei en Veluwe: natuurlijk een gevarieerde regio' neemt je mee langs de diversiteit in het natuurlijk systeem van de regio.
- 'Evaluatie Utrechtse Hitteplannen' beschrijft de leerpunten uit de ontwikkeling van zeven hitteplannen.
- Het klimaatverhaal 'Klimaatrobuuste beeklandschappen' laat zien hoe we Brabantse beeklanschappen klimaat- en toekomstbestendiger maken.
Kennisdoorwerking en Tools
-
In het project Gezondheid in Klimaatadaptatiebeleid hebben GGD’en een eerste versie van de Handreiking Klimaatadaptatie en Gezondheid gepubliceerd.
Businessmodellen en financiering
- In het project KIEM is een fysieke ruimte ontwikkeld waar de belangrijkste ideeën over nieuwe verdienmodellen en klimaatadaptatie op een toegankelijke manier zijn gepresenteerd.
- De brochure Kennis en Innovatie voor Klimaatadaptatie in de landbouw biedt een overzicht van innovaties en kennis op het gebied van klimaatadaptatie in de land- en tuinbouw.