Regels en wetgeving
Reguleren en borgen is een van de ambities van het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie. Meer informatie hierover vind je op de pagina Reguleren en borgen.
Reguleren en borgen is een van de ambities van het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie. Meer informatie hierover vind je op de pagina Reguleren en borgen.
De Coolkit op basis van het onderzoek ‘De hittebestendige stad’ beschrijft hoe je hittestress kunt tegengaan met richtlijnen voor afstand tot koelte, percentage schaduw op loopgebieden en percentage groen per wijktype.
Er zijn verschillende initiatieven waarin standaarden zijn bedacht voor klimaatadaptatie bij nieuwbouw en gebiedsontwikkelingen:
Er wordt ook hard gewerkt aan landelijke standaarden voor klimaatadaptatie. Het Overleg Standaarden Klimaatadaptatie (OSKA), onderzoekt waar en hoe adaptatiestandaarden ontwikkeld moeten worden. Kijk voor de laatste inzichten en publicaties op de OSKA-pagina.
De Handreiking Klimaatadaptief Bouwen laat zien hoe decentrale overheden regels kunnen vastleggen voor klimaatadaptief bouwen. Je vindt er voorbeeldregels voor hittestress, droogte, gevolgbeperking overstroming en wateroverlast.
In de publicatie Modellen voor juridische instrumenten klimaatadaptatie (pdf, 1.5 MB) lees je hoe je als gemeente regels kunt opstellen voor waterberging door particulieren.
Het Raamwerk Klimaatadaptatie borgen op privaat terrein (pdf, 4.4 MB) beschrijft voor tien instrumenten hoe en wanneer je ze het beste kunt toepassen. Voorbeelden van instrumenten zijn bouwbesluit, hemelwaterverordening, prestatieovereenkomst en gezamenlijke ontwikkelambitie.
Wil je weten hoe je klimaatadaptatie onderdeel maakt van een aanbesteding en een contract? Tauw beschrijft in een leidraad drie sturingselementen die je altijd kunt gebruiken: selectiecriteria, eisen en gunningscriteria.
De Handreiking Integrale Omgevingsvisies heeft als doel om decentrale overheden te inspireren bij het samenwerken aan een omgevingsvisie. De handreiking deelt lessen over participatie, integraliteit en samenhang, cultuurverandering, en digitalisering.
De Handreiking Stedelijk waterbeheer onder de Omgevingswet beschrijft hoe je klimaatadaptief stedelijk waterbeheer kunt integreren in een omgevingsvisie, omgevingsprogramma en omgevingsplan.
Klimaatadaptatie hangt samen met de de verschillende rollen die grondwater speelt in onze samenleving. Het is daarom belangrijk grondwaterbelangen goed mee te nemen in je omgevingsvisie. Hoe je dat doet lees je in de tool Grondwater en Ruimtelijke Ordening.
Meer informatie over de integratie van klimaatadaptatie in wet- en regelgeving vind je in het kennisdossier over Klimaatadaptatie in de omgevingswet.