Gevolgen van klimaatverandering
De klimaatscenario’s van het KNMI geven inzicht in hoe het klimaat in de toekomst kan veranderen.
De NAS-adaptatietool geeft een overzicht van de gevolgen van klimaatverandering. De tool biedt je de mogelijkheid om de gevolgen van klimaatverandering per trend en sector te bekijken.
De Mindmap Hitte geeft een overzicht van problemen die worden veroorzaakt door extreme hitte in de stad. Ieder probleem bevat een factsheet met informatie en uitleg.
De Deltafacts bieden een overzicht van kennis op het gebied van water en klimaat. Je kunt zoeken op de thema’s waterveiligheid, zoetwatervoorziening, ruimtelijke adaptatie en waterkwaliteit. Er zijn bijvoorbeeld Deltafacts over de gevolgen van klimaatverandering voor natuur en over de gevolgen van klimaatverandering voor landbouw.
De Deltascenario’s Vlug, Stoom, Warm en Ruim geven vier toekomstbeelden van hoe wateropgaven in Nederland kunnen veranderen. Alle vier de scenario’s laten zien dat de wateropgaven flink groter worden. Maar de ernst hiervan hangt voor een groot deel af van hoeveel CO2 er wordt uitgestoten en hoe sterk de Nederlandse bevolking en economie groeien.
Informatie over de gevolgen van klimaatverandering vind je ook op de themapagina Klimaatverandering van dit kennisportaal.
De Klimaateffectatlas toont kaartinformatie over de gevolgen van klimaatverandering voor jouw gebied. In de kaartviewer van de atlas vind je een overzicht van alle beschikbare kaarten. De kaartverhalen op de website helpen je om beter te begrijpen wat je op de kaarten ziet.
De Basiskaart Natuurlijk Systeem in de Klimaateffectatlas kun je gebruiken als je water en bodem meer sturend wilt maken in een gebied. De kaart brengt in beeld welke klimaatdreigingen er spelen en welke kansen er liggen voor klimaatadaptatie.
De website overstroomik.nl laat op pandniveau zien hoe hoog het water komt te staan bij een overstroming. De website geeft ook informatie over de gevolgen van een overstroming.
Mijn WaterRisicoProfiel laat per locatie zien wat de kans is op een overstroming en wat de mogelijke overstromingsdieptes zijn.
Het meetprotocol Cool Towns Heat Stress Measurement Protocol helpt je om op straatniveau hitteproblemen in kaart te brengen. Het protocol biedt ook alle informatie om zelf de effecten van maatregelen te kunnen meten.
Wil je als woningcorporatie of als gemeente weten welke woningen of buurten het meest kwetsbaar zijn voor hitte? De Handreiking Hitte in Bestaande Woningen helpt je om te bepalen waar het hitteprobleem het grootst is. Op basis daarvan wordt het makkelijker om te kiezen wat voor maatregelen je het beste waar kunt nemen.
Met het Framework for Climate Adaptive Buildings kun je inschatten welke panden binnen een vastgoedportfolio een groot risico lopen op hittestress, verzakking als gevolg van droogte, wateroverlast of overstroming. Deze standaard aanpak is gebaseerd op open data en bestaat uit drie stappen.
Het interactieve kennisdocument Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie biedt een visueel overzicht van de mogelijke effecten van klimaatverandering op de waterkwaliteit.
Als waterbeheerder kun je de tool met grenswaarden Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie (SWKA) gebruiken om voor een watersysteem inzichtelijk te maken hoe kwetsbaar het is voor klimaatverandering en waar dat aan ligt.
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie hebben overheden met elkaar afgesproken dat ze kwetsbaarheden van hun gebied in beeld brengen door stresstesten uit te voeren. Deze kwetsbaarheden en de ambities bespreken ze daarna met betrokkenen in risicodialogen.
Als je een stresstest gaat uitvoeren, kun je gebruikmaken van de Bijsluiter stresstest. Daarin staan adviezen en aanwijzingen om de kwetsbaarheden voor je eigen gebied goed in beeld krijgen. Je leest bijvoorbeeld welke informatie jou kan helpen om kwetsbaarheden in beeld te brengen en hoe je kunt omgaan met onzekerheden.
Het Beoordelingskader kwaliteit DPRA-stresstesten helpt om je voor te bereiden op de tweede ronde stresstesten die start in 2025. Bij deze tweede ronde kun je zelf kiezen welke stresstesten nodig zijn om uit te voeren of te actualiseren. Het beoordelingskader helpt organisaties binnen een werkregio om samen te bepalen welke stresstesten ze willen uitvoeren of actualiseren.
De extreme neerslag die in 2021 in Limburg tot wateroverlast en zelfs overstromingen leidde, heeft duidelijk gemaakt dat het ook nodig is om klimaatadaptatie bovenregionaal aan te pakken. Met een ‘bovenregionale stresstest’ kun je in een aantal stappen vaststellen hoe we ons het beste kunnen voorbereiden op zo’n extreme gebeurtenis in een groot gebied. De Handreiking bovenregionale stresstesten wateroverlast maakt duidelijk hoe je zo’n bovenregionale stresstest uitvoert.
De Routekaart risicodialoog helpt je op weg bij het voeren van een risicodialoog. Je vindt er antwoorden op de meest voorkomende vragen, en heel veel tips, tools en aansprekende voorbeelden.
Wil je als overheid hulp bij de stresstest of bij de risicodialoog? Er zijn verschillende partijen die ondersteuning aanbieden bij het uitvoeren van een stresstest of het voeren van een riscodialoog.