Deltaplan met zeven ambities
Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie werkt aan een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland vanuit zeven ambities, en doet dat in een cyclisch proces. Dat betekent dat de resultaten en plannen vanuit de ambities eens in de zoveel tijd worden geëvalueerd en bijgesteld. De ambities staan beschreven in het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Hieronder zie je per ambitie een toelichting.
Wil je met een bepaalde ambitie aan de slag? Op dit kennisportaal vind je per ambitie verschillende hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen.
Kwetsbaarheid in beeld brengen
Hoe kwetsbaar zijn onze steden, dorpen en buitengebieden voor extreme neerslag, hitte, droogte en overstromingen? Om de kwetsbaarheden in beeld te krijgen, was het de bedoeling dat alle overheden uiterlijk in 2019 een klimaatstresstest hadden uitgevoerd. Zo’n klimaatstresstest bestaat uit testen voor de vier klimaatthema’s: wateroverlast, hitte, droogte en overstroming. Op de pagina Klimaatstresstest vind je uitgebreide informatie over wat een stresstest is. De bijsluiter voor de gestandaardiseerde stresstest helpt je bij het uitvoeren van een stresstest. Daarnaast zijn er door verschillende partijen ook andere hulpmiddelen ontwikkeld, zoals de Klimaateffectatlas. De monitorkaart stresstesten geeft een overzicht van uitgevoerde stresstesten in Nederland.
Risicodialoog voeren en strategie opstellen
Zijn de resultaten van de stresstest beschikbaar? Dan starten gemeenten, waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat per regio een risicodialoog met alle relevante gebiedspartners. Deze dialoog heeft twee doelen: met de dialoog vergroot je het bewustzijn over hoe kwetsbaar je gebied is voor klimaatextremen. En in de dialoog bespreek je hoe je deze kwetsbaarheid met concrete maatregelen kunt verkleinen. Op de pagina 'Risicodialoog voeren en strategie opstellen' vind je uitgebreide informatie over wat een risicodialoog is en hoe je op basis daarvan een adaptatiestrategie opstelt. Er zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld die je bij de risicodialoog en adaptatiestrategie kunnen helpen. De Routekaart risicodialoog kun je bijvoorbeeld gebruiken als je een risicodialoog wilt gaan voeren. En de monitorkaart strategieën en uitvoeringsagenda’s kan inspiratie bieden voor het opstellen van je eigen adaptatiestrategie.
Uitvoeringsagenda opstellen
Nadat overheden de adaptatiestrategie hebben opgesteld, maken ze een uitvoerings- en investeringsagenda voor hun regio. Hierin staan onder andere afspraken over wie wat gaat doen. Het aantal beschikbare hulpmiddelen bij deze ambitie is tot nu toe beperkt. Wel kun je de monitorkaart strategieën en uitvoeringsagenda’s als inspiratiebron gebruiken voor het opstellen van je eigen uitvoeringsagenda.
Meekoppelkansen benutten
Vaak is het niet efficiënt en niet effectief om alleen voor ruimtelijke adaptatie ‘de straat open te breken’. Dat geldt vooral voor drukke stedelijke gebieden. De komende decennia spelen ook andere grote ruimtelijke opgaven, zoals nieuwbouw, groot onderhoud aan gebouwen, de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie. De inzet van dit deltaplan is om bij alle ruimtelijke ontwikkelingen de kansen voor een klimaatbestendige inrichting te gebruiken. Vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie is een pagina ontwikkeld over meekoppelkansen benutten. Daarnaast hebben verschillende partijen hiervoor hulpmiddelen ontwikkeld.
Stimuleren en faciliteren
Ruimtelijke adaptatie moet een vanzelfsprekend onderdeel worden in stad, dorp en buitengebied. Eén van de ambities daarbij is dat alle betrokkenen hun kennis, instrumenten en ervaringen zoveel mogelijk met elkaar delen. Zo hoeft niet iedereen opnieuw het wiel uit te vinden en kunnen we ruimtelijke adaptatie versnellen. Het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie voorziet in een aantal instrumenten om dat te bevorderen. Daarnaast hebben ook andere partijen hulpmiddelen ontwikkeld.
Reguleren en borgen
In 2050 moet heel Nederland volgens het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie waterrobuust en klimaatbestendig ingericht zijn. Om dat te bereiken, moet ruimtelijke adaptatie in het beheer, het onderhoud en de inrichting van de leefomgeving geborgd worden. Dat doen de overheid en private partijen via wetten, visies, plannen en standaarden. Vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie is een pagina ontwikkeld over reguleren en borgen. Daarnaast hebben ook andere partijen hulpmiddelen ontwikkeld.
Handelen bij calamiteiten
Een waterrobuuste en klimaatbestendige inrichting kan de schade en overlast door extreme weersituaties beperken, maar nooit helemaal voorkomen. Overheden willen zich beter voorbereiden op calamiteiten die veroorzaakt worden door wateroverlast, hitte, droogte en overstroming. Noodvoorzieningen en snel herstel van vitale en kwetsbare infrastructuur krijgen daarbij speciale aandacht. Vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie is een pagina ontwikkeld over handelen bij calamiteiten. Daarnaast hebben ook andere partijen hulpmiddelen ontwikkeld.
Animatie
Met het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie nemen we maatregelen om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust in te richten. Bekijk de animatie over het Deltaplan.
Delen
Bijeenkomsten
- “Leren van wat misgaat en vooral blijven leren van elkaar” - 29 september 2022
- Kennisdag Zoetwater en Ruimtelijke adaptatie: ‘Kenniswerelden verbinden’ - 10 februari 2022
- Gezamenlijke kennisdag druk bezocht - 10 december 2020
- ‘Bied duidelijkheid aan de boeren’ - 13 februari 2020
- Behoefte aan kennis over ruimtelijke adaptatie is groot - 17 december 2019
- Werkregio’s wisselen ervaringen uit over risicodialoog - 24 september 2019
- Werkmiddag Ruimtelijke Adaptatie - 29 januari 2019 (pdf, 2.5 MB)