Achttien projecten
Het programma LIFE-IP Klimaatadaptatie telt achttien projecten, verspreid door het land. De projecten zijn verdeeld over de vier thema’s (tandwielen). Klik op een van de tandwielen in de afbeelding hieronder en ga naar de bijbehorende pagina. Of bekijk de lijst met projecten onder deze afbeelding voor meer informatie.
Bewustwording & Urgentiebesef
- Naar een klimaatadaptief Arnhem: Samen met het platform Arnhem Klimaatbestendig werkt de gemeente Arnhem al een aantal jaren aan het klimaatadaptief maken van de stad. Dankzij het programma LIFE-IP Klimaatadaptatie kan de gemeente deze werkzaamheden voortzetten.
- Stadspark van Apeldoorn: Tussen nu en 2024 rolt de gemeenten een groene loper uit in de binnenstad van Apeldoorn: het hart van de stad wordt een groene en levendige ontmoetingsplek.
- Wijkklimaatmonitoring Groningen: Met behulp van de ‘Wijkmonitor’ wil de gemeente bewoners bewust maken van de effecten van klimaatverandering.
- Lokaal hitteplan in de gemeente Rotterdam: De gemeente werkt in dit project aan het ontwikkelen van een goede samenwerking tussen volksgezondheid, lokale gezondheidszorg en mantelzorg in perioden van hitte.
- Amsterdam Weerproof: Voor LIFE_IP Klimaatadaptatie breidt netwerkorganisatie Amsterdam Weerproof haar website uit met informatie over de gevolgen van hitte, droogte en overstromingen.
- Vergroten sponswerking van het bodem en watersysteem in de regio Utrecht-Zuidwest: Centraal in dit project staat het vergroten van de bewustwording en de bereidheid in actie te komen van betrokken partijen. Het doel is om bij te dragen aan de sponswerking van het bodem- en watersysteem en de regio klimaatadaptief te maken.
Governance & Integrale aanpak
- Gouda Stevige Stad: Centraal in dit project staat het delen van kennis en ervaring met andere steden en gebieden die te maken hebben bodemdaling. Het doel is om te helpen oplossingen te vinden voor bodemdaling in relatie tot klimaatadaptatie.
- Klimaatrobuuste beeklandschappen: Dit project verkent de koppelkansen die ontstaan als je beeklandschappen klimaatbestendiger maakt.
- Spuiboulevard in de gemeente Dordrecht: In dit project ontwikkelde de gemeente Dordrecht een stedenbouwkundig raamwerk dat natuurinclusief bouwen, stedelijk wonen en klimaatadaptatie met elkaar combineert.
- Climate Campus: een klimaatbestendige IJssel-Vechtdelta: Dit project is gericht op het ontwikkelen, testen en implementeren van een innovatief samenwerkingsmodel van overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, ondernemers, maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven.
- Klimaatbestendige regio Vallei en Veluwe: Het Regionaal Kernteam Klimaatadaptatie in de regio Vallei en Veluwe initieert, stimuleert, informeert, faciliteert en coördineert de samenwerking in de regio. Dit project dient als ‘best practice’: hoe zorg je voor een goede regionale samenwerking.
- Aanpak hittestress: De provincie Utrecht wil de aanpak versnellen om hittestress te verminderen en de ‘eerste koele Europese regio’ worden.
Kennisdoorwerking & Tools
- KAKATOE: Dit project draait om het verbeteren van de samenwerking tussen de grote nationale programma’s als het Deltaprogramma, de Kaderrichtlijn Water, Natura 2000 en de Programmatische Aanpak Grote Wateren, met als doel de effecten in beeld te brengen van klimaatverandering op het functioneren van de ecosystemen van de grote wateren.
- Gezondheid in klimaatadaptatiebeleid: Doel van het project is om gezondheid te verankeren in klimaatadaptatiebeleid en zo de gevolgen van klimaatverandering op de gezondheid te verminderen.
- Lokale klimaatinformatie: Voor alle klimaatscenario’s en een groot aantal klimaatvariabelen maakt het KNMI lokale klimaatinformatie beschikbaar via een web-interface.
Businessmodellen & Financiering
- Klimaatbestendig Súdwest-Fryslân: Het doel van dit project is het ontwikkelen van een aanpak voor klimaatadaptatie in de landelijke regio.
- Actieprogramma’s klimaatadaptatie landbouw en natuur: Dit project bestaat uit het Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw en de Actielijnen klimaatadaptatie natuur dat nationale en regionale opgaven rondom het bodemsysteem met elkaar wil verbinden.
- Innovatieve verdienmodellen op het veen: In het project KIEM kijkt het Veenweide Innovatiecentrum (VIC) naar innovatieve en duurzame verdienmodellen om het veengebied klimaatbestendiger te maken.