Adaptatiemaatregelen
Wil je een duurzame en klimaatbestendige stad ontwerpen? Dan kan de website Groenblauwe Netwerken daarbij ondersteuning bieden. Je vindt hier een databank met maatregelen die je kunt inzetten voor klimaatadaptatie en voor andere thema’s zoals biodiversiteit, luchtkwaliteit of duurzame energie. Verder biedt de website een kijkje in ervaringen met maatregelen in de praktijk en vind je er de laatste wetenschappelijke inzichten over de effectiviteit van maatregelen.
In de brochure Effectief Klimaatgroen vind je voor verschillende wijken in stedelijk gebied welke groene maatregelen effectief zijn om de omgeving te verkoelen, en wat het verkoelend effect kan zijn per maatregel. Ook in de CoolKit kun je informatie vinden over de manieren waarop je buurten en straten kunt verkoelen. De tool biedt ontwerprichtlijnen en een overzicht van de werking en effectiviteit van verschillende maatregelen. De Menukaart Hitte in de gebouwde omgeving laat zien welke stappen gemeenten kunnen zetten om de gebouwde omgeving hittebestendiger te maken. De menukaart bevat onder meer een overzicht van maatregelen vanuit de thema’s gezondheid, gebouw en gebied.
Wil je de openbare ruimte vergroenen met bomen? De Bomentabel helpt je om te bepalen welke bomen bijvoorbeeld bijdragen aan het tegengaan van hitte of wateroverlast of het vergroten van de biodiversiteit.
De Toolbox Klimaatbestendige Stad laat zien hoe effectief verschillende maatregelen zijn in een bepaald gebied dat te maken heeft met wateroverlast, droogte of hitte. Ook geeft de tool een overzicht van de baten en een inschatting van de kosten van de maatregelen.
In het Voorbeeldenboek ‘Het klimaat past ook in uw straatje’ staan tien praktijkvoorbeelden van hoe je woonstraten klimaatbestendig kunt inrichten. De nadruk ligt op maatregelen waarmee je je voorbereidt op extreme neerslag. Bij elk voorbeeld vind je vier verschillende ontwerpen met daarbij ook een vergelijking van de kosten per ontwerp.
Met de Klimaatadaptatie-app zoek je eenvoudig op adaptatiemaatregelen die het beste passen bij jouw opgave en de kenmerken van jouw gebied.
Op WaterWindow vind je praktijkvoorbeelden van succesvolle en vernieuwende maatregelen als oplossing voor verschillende waterproblemen.
De Toolbox Actief Grondwaterpeilbeheer kun je gebruiken om problemen met de grondwaterstand in je gemeente tegen te gaan. De toolbox biedt daarvoor onder andere een overzicht van technische eisen en juridische aspecten.
Wil je maatregelen nemen om het groen in de openbare ruimte droogtebestendiger te maken? Dan kan de Handreiking droogte en groen daarbij helpen. Bij de handreiking horen ook zes praatplaten, voor de wijktypen bloemkoolwijk, oudere woonwijk en vinexwijk in hoog en in laag Nederland.
Ligt je gemeente in een gebied met bodemdaling en heb je aanwijzingen dat funderingen door paalrot beschadigd raken? De Handleiding Funderingsproblematiek en de Verkenner Aanpak Funderingsproblematiek helpen gemeenten om stap voor stap de problemen op wijkniveau aan te pakken.
Wil je ergens adaptatiemaatregelen nemen en daarbij ook rekening houden met de waterkwaliteit? Dan kan het i-report Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie je op weg helpen. Deze handreiking laat onder meer zien wat positieve en negatieve effecten van adaptatiemaatregelen kunnen zijn op de waterkwaliteit en hoe je negatieve effecten kunt verminderen of voorkomen.
Wil je de waterkwaliteit van een stedelijk watersysteem verbeteren? Ook dan kan het i-report Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie je op weg helpen. Deze handreiking laat onder meer zien door welke stuurvariabelen de waterkwaliteit beïnvloed wordt en wat je kunt doen om negatieve effecten te verminderen.
Wil je weten welke maatregelen je in een gebied kunt nemen om de gevolgen van een overstroming zoveel mogelijk te beperken? Dan kan de kaart Mogelijkheden voor gevolgbeperking met de bijbehorende maatregeldatabase je verder helpen.
Gidsmodellen laten per landschapstype zien hoe het natuurlijk systeem werkt en wat de belangrijkste klimaateffecten zijn. Per landschapstype krijg je inzicht in mogelijke adaptatiemaatregelen.
De Basiskaart Natuurlijk Systeem laat per gebied en landschapstype zien wat de klimaatdreigingen zijn. Daarnaast toont de kaart ook welke kansen er liggen voor klimaatadaptatie, met voorbeelden erbij van mogelijke maatregelen.
Het voorbeeldenboek over klimaatadaptatie en het bodem-watersysteem is een bundeling van inspirerende en succesvolle adaptatieprojecten in het landelijk gebied. Het boek laat zien hoe je het bodem-watersysteem kunt inzetten om op lokale en regionale schaal wateroverlast en droogte te voorkomen.
Met de Klimaatadaptatie-app zoek je eenvoudig op adaptatiemaatregelen die het beste passen bij jouw opgave en de kenmerken van jouw gebied.
Op WaterWindow vind je praktijkvoorbeelden van succesvolle en vernieuwende maatregelen als oplossing voor verschillende waterproblemen.
Wil je weten welke maatregelen je in een gebied kunt nemen om de gevolgen van een overstroming zoveel mogelijk te beperken? Dan kan de kaart Mogelijkheden voor gevolgbeperking met de bijbehorende maatregeldatabase je verder helpen.
Het Handboek voor de Watervriendelijke Tuin informeert over concrete maatregelen die bijdragen aan een watervriendelijke en hittebestendige tuin. Het handboek geeft 19 tips met uitgebreide uitleg om de maatregelen uit te voeren.
Op de website HuisjeBoompjeBeter vind je tips en acties om je tuin klimaatbestendig en natuurvriendelijk te maken.
De factsheets 'Hitte in de woning' beschrijven per situatie welke maatregelen het meest effectief zijn om hitteproblemen in bestaande woningen tegen te gaan.
Met het hulpmiddel IkBenWaterproof kan je een advies op maat krijgen over hoe je jouw huis en tuin waterbestendig kunt maken. Dat gebeurt op basis van je postcode en informatie over je woning. Naast een advies krijg je ook een inschatting van wat het ongeveer gaat kosten.
Een dak biedt veel mogelijkheden voor klimaatadaptatie. Benieuwd naar de voordelen van een groen dak? Bekijk de Factsheet Multifunctionele Daken voor een helder overzicht van alle voordelen. En in de Handreiking Natuurdaken vind je verschillende soorten groene daken en een uitgebreide uitleg over hoe je ze aanlegt. Wil je klimaatadaptatie combineren met andere functies op je dak? Laat je dan inspireren op het kennisplatform Multifunctionele daken.
Wil je weten welke maatregelen je aan je gebouw kunt nemen om de gevolgen van een overstroming zoveel mogelijk te beperken? Dan kan de kaart Mogelijkheden voor gevolgbeperking met de bijbehorende maatregeldatabase je verder helpen. Gebruik daarbij wel Mijn WaterRisicoProfiel om de specifieke overstromingskenmerken te bepalen.
De Handreiking Klimaatadaptief Bouwen helpt gemeenten en andere decentrale overheden om klimaatadaptief bouwen en inrichten in hun beleid en plannen vast te leggen. De handreiking laat met voorbeelden zien welke mogelijkheden voor klimaatadaptief bouwen en inrichten er allemaal zijn binnen de huidige wetgeving. En de Handreiking natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners bestaat uit een top tien van gezonde maatregelen die je kunt gebruiken bij de aanleg of herinrichting van woonwijken.
Wil je weten welke maatregelen je kunt nemen om de gevolgen van een overstroming in een nieuwbouwwijk zoveel mogelijk te beperken? Dan kan de kaart Mogelijkheden voor gevolgbeperking met de bijbehorende maatregeldatabase je verder helpen. Gebruik daarbij wel Mijn WaterRisicoProfiel om per locatie de specifieke overstromingskenmerken te bepalen.
Let op! Bij de vragen over Borgen in beleid vind je meer hulpmiddelen die gaan over klimaatbestendig bouwen.
De twee Handreikingen duurzame bedrijventerreinen laten zien welke maatregelen je kunt nemen op bedrijventerreinen. De ene handreiking gaat over maatregelen bij bestaande gebouwen en terreinen, en de andere gaat over maatregelen bij nieuwe gebouwen en terreinen. Ook vind je er informatie over hoe en op welke momenten je de maatregelen het beste kunt uitvoeren.
Eén van de drie brochures van de provincie Gelderland over Hoe vergroen je je omgeving? gaat over bedrijventerreinen. Je vindt hier twaalf maatregelen die je kunt nemen om bedrijventerreinen te vergroenen. Daarnaast vind je een overzicht van de kosten, en van de baten voor overheden en ondernemers.
Daken op bedrijventerreinen bieden veel mogelijkheden voor klimaatadaptatie. Benieuwd naar de voordelen van een groen dak? Bekijk de Factsheet Multifunctionele Daken voor een helder overzicht van alle voordelen. En in de Handreiking Natuurdaken vind je verschillende soorten groene daken en een uitgebreide uitleg over hoe je ze aanlegt. Wil je klimaatadaptatie combineren met andere functies op je dak? Laat je dan inspireren op het kennisplatform Multifunctionele daken.
Wil je weten welke maatregelen je kunt nemen om de gevolgen van een overstroming op een bedrijventerrein zoveel mogelijk te beperken? Dan kan de kaart Mogelijkheden voor gevolgbeperking met de bijbehorende maatregeldatabase je verder helpen. Gebruik daarbij wel Mijn WaterRisicoProfiel om per locatie de specifieke overstromingskenmerken te bepalen.
In het kennisdossier Groenblauwe bedrijventerreinen vind je meer verdiepende informatie over klimaatadaptatie op bedrijventerreinen en hoe je aan de slag kan.
Wil je aan de slag met een groen schoolplein? Dan kun je op de website Groenblauwe Schoolpleinen tips en inspiratie vinden. Ook is er een werkboek met een overzichtelijk stappenplan voor iedereen die aan de slag wil met een groen schoolplein of groen schooldak.
De Handreiking Klimaatbestendige Kinderboerderijen legt je stap voor stap uit welke maatregelen je kunt nemen om een kinderboerderij klimaatbestendig te maken en met welke programma’s je jong en oud kunt bereiken.
Wil je weten welk effect adaptatiemaatregelen kunnen hebben op de waterkwaliteit? Bekijk dan het onderdeel ‘Klimaatadaptatiemaatregelen’ in het interactieve kennisdocument Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie.
Wil je de waterkwaliteit van een stedelijk watersysteem verbeteren? Als je weet wat de oorzaken (stuurvariabelen) zijn van een slechte waterkwaliteit, kun je onderzoeken welke maatregelen je het beste kunt nemen. Het interactieve kennisdocument Stedelijke Waterkwaliteit, Klimaat en Adaptatie biedt een overzicht van maatregelen die je kunt nemen om de waterkwaliteit te verbeteren.
De website Groenblauwe Netwerken kan je op weg helpen als je meer wilt weten over de effectiviteit van maatregelen. Hier staan samenvattingen en highlights van wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van adaptatiemaatregelen. Ook kun je per maatregel lezen wat er bekend is over de effectiviteit ervan.
De Toolbox Klimaatbestendige Stad laat zien hoe effectief verschillende maatregelen zijn in een bepaald gebied dat te maken heeft met wateroverlast, droogte of hitte. Ook geeft de tool een overzicht van de baten en een inschatting van de kosten van de maatregelen.
Het hulpmiddel Maatregelen klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit in de gebouwde omgeving geeft een overzicht van maatregelen die al veel worden toegepast. Je ziet per maatregel ook een indicatie van de kosten. Daarnaast toont het overzicht verschillende bronnen met onderzoek naar de effectiviteit van maatregelen.
In de EfFact checker vind je antwoord op verschillende vragen uit de praktijk over hittemaatregelen in de buitenruimte.
De tabel ‘De effectiviteit van maatregelen’ laat eenvoudig zien wat het effect is van een adaptatiemaatregel.
In de CoolKit kun je informatie vinden over de manieren waarop je buurten en straten hittebestendig kunt maken. De tool biedt ontwerprichtlijnen en een overzicht van de werking en effectiviteit van verschillende maatregelen.
Met de Klimaatadaptatie-app zoek je eenvoudig op adaptatiemaatregelen die het beste passen bij jouw opgave en de kenmerken van jouw gebied.
De Bomentabel helpt je om te kiezen voor de juiste bomen op de juiste plek. Je ziet er bijvoorbeeld welke bomen bijdragen aan het tegengaan van hitte of wateroverlast of het vergroten van de biodiversiteit.
De handreiking ‘Bodembewuste klimaatadaptatie’ helpt om gegevens over bodem en ondergrond uit de Basisregistratie Ondergrond (BRO) te vinden en toe te passen bij klimaatadaptatie. De handreiking geeft praktische aanwijzingen, tips en voorbeelden.
Met de PerceelTool kan je berekenen hoeveel water een perceel kan verwerken en hoeveel water afstroomt naar openbaar gebied of de riolering. De tool laat ook zien wat de effecten zijn van verschillende maatregelen, met hulp van grafieken en animaties.
RainTools helpt je om te controleren en te simuleren hoe regenvoorzieningen werken, zowel tijdens extreme buien als tijdens langere perioden van neerslag. Ook kan je effecten van maatregelen vergelijken en beoordelen.
Wil je weten welke maatregelen in jouw gebied geschikt zijn om de gevolgen van een overstroming zoveel mogelijk te beperken? Dan kan de kaart Mogelijkheden voor gevolgbeperking met de bijbehorende maatregeldatabase je verder helpen. Wil je dit weten voor een specifieke locatie? Gebruik dan Mijn WaterRisicoProfiel om de specifieke overstromingskenmerken voor die locatie te bepalen.
In de Handreiking Slim Koppelen Klimaatadaptatie staat hoe gemeenten klimaatadaptatie kunnen koppelen aan drie andere grote opgaven: de energietransitie, de nieuwbouwopgave en de cyclus van groot onderhoud en renovatie.
De flyer en het magazine over meekoppelen met de energietransitie helpen je op weg om klimaatadaptatie in je strategie te koppelen aan de energietransitie en andersom.
De Datavoorziening Energietransitie Gebouwde Omgeving (DEGO) laat je data zien die belangrijk is voor de energietransitie in jouw gemeente. Via de viewer kan je koppelkansen bekijken voor klimaatadaptatie.
In het Engelstalige boek Reinventing Multifunctionality staat wat meekoppelen precies is en hoe je dat doet. Je vindt er tientallen voorbeelden van meekoppelkansen op het gebied van klimaatadaptatie, energievoorziening, transport en nog veel meer.
De Praatplaat over meekoppelen is bedoeld om mensen aan het denken te zetten over hoe je de openbare en private ruimte op een slimme manier gebruikt. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om investeringen te combineren, waardoor je kosten in aanleg en onderhoud kunt besparen.
De Checklist Groen Bouwen geeft je advies op maat om natuurvriendelijker te bouwen. En in de Gids Natuurinclusief ontwikkelen vind je een stappenplan en maatregelen om voor en met de natuur te ontwerpen en bouwen.
Meer informatie vind je ook op de pagina over Meekoppelen.